Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Presupunem ca avem o societate platitoare de TVA care nu (mai) realizeaza activitate economica din motive dependente de vointa sa. Asadar nu are vanzari si prin urmare nici TVA colectata. Insa realizeaza in continuare achizitii. Se pune problema daca poate deduce TVA la achizitii in acest context?
Ce prevede legislatia fiscala?
Codul fiscal prevede ca :
Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achizițiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operațiuni:
a) operațiuni taxabile;
b) operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România;
c) operațiuni scutite de taxă, conform art. 2921, 294, 295 și 296;
d) operațiuni scutite de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 și lit. b), în cazul în care cumpărătorul ori clientul este stabilit în afara Uniunii Europene sau în cazul în care aceste operațiuni sunt în legătură directă cu bunuri care vor fi exportate într-un stat din afara Uniunii Europene, precum și în cazul operațiunilor efectuate de intermediari care acționează în numele și în contul altei persoane, atunci când aceștia intervin în derularea unor astfel de operațiuni;
e) operațiunile prevăzute la art. 270 alin. (7) și la art. 271 alin. (6), dacă taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(art. 297 alin.(4), Cod fiscal)
Asadar, din moment ce nu exista o motivatie obiectiva pentru a nu derula activitate economica, persoana impozabila nu are dreptul sa deduca TVA pentru achitiziile efectuate.