Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul Finantelor a publicat pe data de 9 iulie 2025 un proiect de ordin referitor la datele de la care se aplică anumite cerințe de raportare privind durabilitatea.
Prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 85/2024, România a transpus în legislația națională prevederile europene privind raportarea de durabilitate, în conformitate cu Directiva (UE) 2022/2464 (CSRD). Această directivă stabilește treptat obligațiile de raportare pentru diferite categorii de entități economice.
Astfel, din 2025, cele mai mari entități de interes public și societățile-mamă ale grupurilor mari cu peste 500 de salariați trebuie să raporteze pentru exercițiul financiar început la 1 ianuarie 2024. Începând din 2026, obligația se extinde către celelalte entități mari și societăți-mamă de grupuri mari. Din 2027, vor raporta și IMM-urile listate, cu excepția microîntreprinderilor.
În paralel, Comisia Europeană a lansat în 2025 un pachet legislativ numit „Omnibus”, pentru simplificarea obligațiilor de raportare. O componentă importantă este Directiva (UE) 2025/794, cunoscută ca „Directiva stop-the-clock”. Aceasta prevede amânarea cu doi ani a termenelor de aplicare a cerințelor de raportare privind durabilitatea pentru unele categorii de întreprinderi.
Ordinul nr. 85/2024 prevede explicit aceste noi termene de aplicare, armonizate în cadrul celor două reglementări contabile aplicabile în România: OMFP 1.802/2014 pentru situațiile financiare întocmite conform reglementărilor naționale și OMFP 2.844/2016 pentru cele conforme cu standardele internaționale IFRS.
Prin acest ordin, se stabilesc clar datele de intrare în vigoare ale obligațiilor de raportare, în funcție de categoria fiecărui operator economic. Totodată, este preluată amânarea de doi ani introdusă prin Directiva 2025/794.
Scopul acestor măsuri este de a permite firmelor mai mult timp pentru adaptare și de a reduce sarcina administrativă.
Proiectul de ordin este supus consultării publice pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Citeste si: Sustenabilitatea si implicit raportarea nefinanciara – live cu prof.univ.dr. Adriana Tiron Tudor