Pentru firmele mici si mijlocii sau pentru persoanele fizice autorizate, care nu au posibilitatea sa se impuna in relatia cu bancile si sa negocieze comisioanele si care de multe ori nu au acces la informatii – relatia cu banca se poate transforma intr-o adevarata gaura neagra, sau un sac fara fund in care firma pompeaza bani la nesfarsit.Ce trebuie sa stim in relatia cu banca? Ce taxe si comisioane ne percep bancile pentru operatiuni?
Cateva dintre taxele si comisioanele percepute de banci, unui client persoana juridica sunt:
– taxa de deschidere cont – de regula se percepe o singura data la deschiderea contului
– comision de gestionare/ administrare cont – este un comision lunar perceput de majoritatea bancilor si variaza intre 5 si 10 lei/luna
– comision de ridicare numerar de la ghiseele bancii – variaza intre 0,3% si 0,6%. Acest comision, destul ridicat ca si valoare, poate fi evitat prin efectuarea platilor uzuale (cheltuilelile gospodaresti si administrative) cu un card de firma direct la comercianti
– comisioane standard pentru plati (diferentiate pe transe valorice) – de regula aceste comsioane variaza intre 1,6 si 16 ron.
– In plus, unele banci comisioneaza si incasile in conturile clientilor
– Comsioane suplimentare pentru utilizarea serviciilor de Internet Banking – la cele mai multe banci acestea depasesc 20 de ron/luna. In schimb, operatiunile efectuate prin intermediul serviciilor de Internet Banking beneficiaza de reduceri procentuale consistente.
– Un alt truc pe care bancile in folosesc pentru a castiga de pe seama clientilor IMM este ca nu bonifica deloc dobanda pentru disponibilitatile pastrate in contul de capital social. In plus, pentru disponibilitatile la vedere din contul curent, de cele mai multe ori dobanda este foarte mica, variind intre 0,15 si 0,25% pe an.
– Unul dintre cele mai mari costuri este generat de comisionul de plata a salariilor in cont, comision perceput la intrega suma virata din contul de baza in contul colector. La unele banci acest comision este de 0,2% din suma transferata.
– Mai mult, bancile comisioneaza si orice alte servicii aditionale – cum ar fi corespondenta cu clientii, eliberarea extraselor de cont sau ale extraselor duplicat su trimiterea extrselor de cont prin posta.
Practic universul comisionelor practicate de banci este foarte mare si duce la cresterea imediata a cheltuielilor pe care firmele mici le au.
Asadar, ochii la punga!!!
Ce putem face in aceste conditii? Singura solutie este sa urmarim cu mare atentie toate sumele care ni se iau si ni se bonifica in cont si apoi sa vedem daca chiar avem nevoie de toate aceste servicii si daca nu sa solicitam bancii sa nu ni le mai tarifeze.