Beneficiile extrasalariale – in ce luna se raporteaza?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Atragem atentia asupra unor precizari introduse in Codul fiscal prin OUG 115/2023 si aplicabile incepand cu 01.01.2024.

Este vorba de momentul in care se considera venituri unele tipuri de beneficii extrasalariale.

Astfel:

1.Sumele reprezentând contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul, respectiv venituri aferente lunii în care sunt acordate, în situaţia în care nu există obligaţia prezentării unor documente justificative.

2.Sumele reprezentând contribuţiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajaţii proprii, se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

3.Sumele reprezentând primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament suportate de angajator pentru angajaţii proprii, se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

4.Sumele reprezentând contravaloarea abonamentelor la sport suportate de angajator pentru angajaţii proprii, se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

5.Sumele suportate/acordate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaţilor proprii în unităţi de educaţie timpurie, potrivit legii, se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

6.Sumele reprezentând diferenţa favorabilă dintre dobânda preferenţială stabilită prin negociere şi dobânda practicată pe piaţă, pentru credite şi depozite, se consideră venituri aferente fiecăreia dintre lunile în care este scadent creditul, respectiv luna în care se înregistrează în cont dobânda aferentă depozitului.

7.Impozitul datorat în cazul sumelor prevăzute la alin. (8)-(13) se calculează şi se reţine prin cumularea cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii în care se consideră venit, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectuează lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 şi 82, după caz.

Citeste si: Calcule: cum poti sa reduci taxele salariale utilizand pachete de beneficii

bifa

Articole similare

Comentariul tau aici