Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Pe site-ul ITM a fost publicat programul cadru de actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2022.
Calendarul poate fi vizualizat la urmatorul link:
Principalele activitati si domenii de activitate vizate sunt:
-Campanie nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor – cod. CAEN 41, 42, 43.
-Campanie nationala de verificare a modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi riscurilor de explozie si incendiu in silozurile de cereale, fabricile de bauturi alcoolice, rafinarii, industria miniera si in spitale.
-Campanie nationala de supraveghere a pietei produselor industriale din domeniul de competenta al Inspectiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2022, coordonat de catre Comisia Europeana.
-Campanie privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata si subdeclarata in domenii susceptibile utilizarii frecvente a acesteia (ex:constructii, protectie si paza, service auto, depozite, comert etc.).
-Campanie naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate, potrivit Legii nr. 156/2000 privind protecŃia cetătenilor români care lucrează în străinătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
-Campanie naţională pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară/utilizatorii salariaţilor temporari și a dispoziţiilor H.G.nr.1256/2011 privind condiţiile de funcţionare, precum și procedura de autorizare a agentului de muncă temporar, cu modificările și completările ulterioare.
-Campanie privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităti cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare, şi a normelor de aplicare a acesteia precum și a modului în care se derulează activitatea de înregistrare a zilierilor în registrul electronic de evidenţă a zilierilor.
-Campanie privind verificarea modului în care se respectă legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă în transportul rutier.
-Acţiune pentru prevenirea bolilor profesionale determinate de stresul profesional.
-Concurs national „ŞTIU ŞI APLIC! – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii”, în scopul promovării securitătii şi sănătătii în muncă şi pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale, concurs realizat în colaborare cu Inspectia Muncii, Inspectoratele Teritoriale de Muncă, Inspectoratele Şcolare Judetene.
-Acţiune de verificare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul comerţului cu ridicata (CAEN 46).
-Acţiune privind verificarea respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.
-Acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă la curieratul de mărfuri en-gros și en detail.
-Actiune de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerintelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protectia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
-Acţiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.
-Acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
-Actiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10 – 49 lucrători).
-Actiune de control privind prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus.
-Acţiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată în domeniul prestărilor de servicii (catering, livrare, curierat, etc).
-Acţiune de informare și verificare a angajatorilor cu privire la registrul general de evidenţă a salariaţilor.
-Acţiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile art.129 din Legea nr.62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
-Actiune de informare și conştientizare a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, cu privire la riscurile la care se pot expune prin necunoașterea prevederilor legale.