Ce sume pot fi restituite de ANAF, din oficiu sau la cerere?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

DGRFP Iasi a publicat in 19.10.2021 un material util cu privire la restituire.

Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
În situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
Prin excepție , se restituie din oficiu următoarele sume:

  • cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;
  • cele încasate prin poprire, în plus față de creanțele fiscale pentru care s-a înființat poprirea, care se restituie în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.
    Diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 lei rămân în evidența fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmând să se restituie atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată.
    Prin excepție, diferențele mai mici de 10 lei se restituie în numerar numai la solicitarea contribuabilului/plătitorului.
    În cazul în care contribuabilul/plătitorul înregistrează obligații restante, restituirea/rambursarea se efectuează numai după efectuarea compensării potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
    Potrivit Ordinului Nr. 187/2018 din 22 ianuarie 2018 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare, cererea de restituire este însoţită de copii ale documentelor de plată ale solicitantului şi trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) denumirea solicitantului;
b) codul de identificare fiscală;
c) domiciliul fiscal al solicitantului;
d) suma şi natura creanţei solicitate la restituire; e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează
pentru restituirea sumei în numerar;
f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
g) datele de identificare ale organului fiscal central competent în a cărui administrare se
află acesta;
h) motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării şi documente
justificative, dacă este cazul.

Autoritatea sau instituţia publică verifică dacă prestaţia nu s-a realizat ori dacă plata a fost efectuată necuvenit sau în cuantum mai mare decât obligaţia legală şi emite, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii de restituire, o dispoziţie de restituire a
unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat.
Documentele, impreună cu dispoziţia de restituire se înaintează, în termen de 3 zile de la aprobare, de către autoritatea sau instituţia publică, unităţii Trezoreriei Statului la care sunt arondate acestea.
În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat prin cererea de restituire, iar în cazul solicitanţilor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat prin aceeaşi modalitate de aceştia, fie în numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza Notei privind restituirea/rambursarea unor sume.
Cererea de restituire va fi soluţionată în 45 de zile de la înregistrare, termen prevăzut la art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Ordinului Nr. 187/2018 din 22 ianuarie 2018 reglementează formularele utilizate în desfăsurarea procesului de restituire si anume:
a) “Cerere de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare”,
b) “Dispoziţie de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare”,
c) “Înştiinţare de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare”.

Articole similare

Comentariul tau aici