Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania in cadrul programului de informare pentru contabili.
Ideea de a lucra cu centre de cost a aparut ca urmare a necesitatii de a evidentia evolutia si volumul cheltuielilor pe anumite “zone” de activitate si, ulterior, de a urmari modul in care bugetele sunt respectate pe fiecare dintre acestea.
In unele companii, managerii de centre de cost au setate anumite obiective profesionale si sunt evaluati periodic cu privire la existenta decalajelor intre sumele bugetate si cele realizate efectiv. Scopul este ca aceste decalaje sa fie minime sau chiar inexistente.
De exemplu, in momentul in care faci parte dintr-o companie poti decide deschiderea unor centre de cost astfel:
– pentru departementul administrativ: centrul 1000
– pentru departamentul contabilitate: centrul 1001
– pentru marketing – vanzari: centrul 1002
– pentru productie: centrul 1003
Cum poti realiza acest lucru in aplicatiile software financiar-contabile CIEL V7?
Accesezi optiunea : NOMENCLATOARE -> Centre de cost
Trebuie sa definesti doua centre: directe si indirecte. Dupa aceea, in cadrul lor vei asocia centrele de cost. In dreptul fiecaruia ai posibilitatea de a alege una dintre cele 3 optiuni :
-obligatoriu
-optional
-recomandat
asa cum poti observa in imaginea de mai jos.
Unde se reflecta aceste configurari?
In etapa de introducere a notelor contabile, in fereastra de editare, centrele de cost vor deveni vizibile. In momentul in care vei introduce diferite note contabile vei putea asocia centrele de cost dorite.
In exemplul de mai jos, se introduce o nota de salarii: 641 = 421 pentru salariile din centrul de cost “administrativ”.
Prin utilizarea centrelor de cost in gestiune elimini complet necesitatea de a deschide nenumarate analitice in contabilitate pentru a evidentia mai detaliat structura cheltuielilor.
Astfel, vei obtine o balanta mai simpla, iar pentru informatii detaliate care tin de structura interna a firmei si care iti sunt necesare daca faci parte din conducerea entitatii se pot utiliza rapoartele din gestiune.
Rapoartele pe centre de cost sunt disponibile din meniul RAPOARTE ->Contabilitate -> Centre de cost
De exemplu, in cazul unui raport Balanta pe centre de cost poti obtine o analiza pe o perioada dorita pentru evidenta tuturor miscarilor pe centrul respectiv.
In cazul exemplului luat in considerare, deoarece avem o singura nota introdusa pe centrul administrativ, balanta va arata astfel:
Astfel, daca esti manager al unui centru de cost poti sa urmaresti evolutia cheltuielilor pe centrul de cost si vei putea lua masuri din timp in cazul in care vei constata depasiri ale bugetelor.
Evidenta cheltuielilor pe centre de cost este o practica frecventa in cadrul multinationalelor.
Aplicatiile software financiar-contabile furnizate de catre CIEL Romania, permit transpunerea si implementarea acestor practici inclusiv la nivelul firmelor mici, prin aceasta optiune de lucru cu centre de cost. In plus, aceste aplicatii sunt adaptate pentru a face fata cerintelor de raportare atat pentru firme mici, cat si pentru firme mari si foarte mari.