Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Iata ca avem o noua modificare/completare la OUG 30/2020: este vorba de Ordonanta 53/2020 publicata in 21.04.2020 care aduce clarificari in ce priveste impozitarea indemnizatiei obtinute de PFA-uri, astfel:
1.Avocatii pot beneficia si ei de indemnizatie in anumite conditii
De indemnizația obtinuta pe perioada starii de urgenta pot beneficia și avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020. Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal.
2.Ce taxe se aplica la indemnizatia PFA?
Pentru indemnizatiile obtinute de profesionisti (ex. PFA, II, IF) si de avocati se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar NU se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
3.Cum se face calculul taxelor la indemnizatia PFA?
Calculul obligațiilor fiscale în cazul indemnizației lunare (cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005) se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevazute de Codul fiscal asupra indemnizației BRUTE încasate de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
4. Cum se declara obligatiile fiscale pentru indemnizatia PFA?
Obligațiile fiscale astfel calculate se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile realizate în anul 2020.
5.Prevederi pentru CIM in baza Legii 1/2005
În cazul indemnizației de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori, din indemnizația brută încasată de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.