Despre restante in ce priveste conventiile cu AJOFM- Ministrul Muncii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Intr-o postare pe pagina de Facebook, Ministrul Muncii Violeta Alexandru prezinta cateva concluzii cu privire la evaluarea derulata la nivelul ANOFM. Redam partial acest comunicat:

Este adevărat că AJOFMurile au făcut în această perioadă un efort suplimentar prin plata măsurilor de menținere a locurilor de muncă în contextul pandemiei Covid. La fel au făcut și AJPISurile. Am mulțumit când a fost de mulțumit.

Și, totuși ….

Cum se apropie finalul anului, pentru că nu vreau să o las pe ultima lună, am cerut o nouă evaluare a plăților pentru convenții. Dacă nu ar fi fost pandemia și măsurile guvernamentale de sprijin pentru această perioadă, AJOFMurile s-ar fi ocupat de plata șomerilor indemnizați și de plata unor convenții pentru angajatori: 2250 lei timp de 12 luni în cazul tinerilor/persoanelor de peste 45 ani, respectiv 6 luni în cazul stagiarilor și 6/12/24/36 luni în cazul ucenicilor, funcție de nivelul de încadrare.

Faptul că a venit pandemia nu înseamnă că nu ne onorăm obligațiile curente. Poate a înțeles cineva greșit.

Bani sunt, din fonduri europene și din Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj (BAS). La rectificarea din iulie, au fost alocați 200 milioane lei. Prin Fondul Social European, sunt 13 scheme de finanțare în prezent în implementare (cu finalizare în 2021-2022), ce acoperă întreaga țară și totalizează aprox. 597,3 milioane euro pentru un grup țintă de 178.051 de persoane. În cazul în care se întâmplă ca un județ să rămână fără fondurile necesare și există cereri, i se vor aloca fonduri de la județele care au excedent. Deci, bani sunt.

Atunci de ce nu se plătesc cererile angajatorilor pentru aceste Convenții? Sunt oameni care stau și așteaptă cu lunile.

Trei răspunsuri tranșante:

1. Se folosesc mai întâi banii din BAS (fonduri naționale), procedurile sunt mai simple, verificările mai puține. Efort mai redus pentru AJOFMuri. Să fie clar: trebuie să folosim mai întâi banii europeni. Nu toate AJOFMurile au procedura prin care sunt obligate să verifice eligibilitatea angajatorului prima dată în FSE și apoi în BAS. Când AJOFMurile vă spun că nu mai au bani, se referă la cei din BAS. De fapt, au bani europeni la dispoziție. Aud și mă minunez de răspunsul unor AJOFMuri la cererea angajatorilor – un răspuns pe cât de simplu pe atât de fals: nu sunt fonduri.

2. Nu sunt criterii transparente de alocare. De la un AJOFM la altul primesc alte explicații privind criteriile de alocare. Cert este că nu există criterii clare la nivel național. Prim semn de întrebare. Îmi scriu angajatori – beneficiari ai acestor subvenții – că nu primesc nicio explicație de la AJOFMuri cu privire la durata evaluării cererilor. Sper că nu e deliberat totul pentru ca angajatorul să ajungă la disperare și să fie dispus la o înțelegere. M-au sunat chiar și angajați. Pare că soluționarea cererilor se face preferențial. Sper că nu. În plus, legislația permite AJOFMurilor ca în termen de 12 luni de la data înregistrării contractului de muncă al angajatului să îi aprobe semnarea convențiilor. E mult, voi scurta termenul.

3. Nu există o coordonare între măsuri. De exemplu, prin FSE – grupul țintă este reprezentat de tineri cu vârsta 16 – 29 ani, în legea 76/2002 se menționează vârsta de 16-24 ani. Și tot așa.

O spun direct: unii directori AJOFM pot distruge sau pot ține în viață o afacere. Sigur că am informații și despre alte practici în unele AJOFMuri. Dacă se confirmă, știu ce am de făcut.

….

Începând de mâine, voi urmări mai des, săptămânal, situația plăților făcute pentru beneficiari. Dacă unele AJOFM-uri pot, trebuie să poată toate. Până la sfârșitul lunii octombrie, trebuie plătite toate cererile valide. Sunt aproape 20.000 de persoane pentru care s-au depus cereri, angajatorii acestora așteptând virarea sumelor cuvenite.

Articole similare

Comentariul tau aici