Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
In practica, in vederea verificarii soldurilor, partenerii isi solicita unul altuia asa numita fisa de partener. Scopul acestei fise este acela de a minimiza riscurile aparitiei unor erori de inregistrare in contabilitate sau omisiunea inregistrarii unei facturi, incasari sau chiar plati. Reconcilierile se pot efectua cu orice periodicitate doreste o entitate, dar obligatoriu o data pe an, cu ocazia inventarierii patrimoniului.
Ce reprezinta fisa de partener?
Fisa pe partener este un document justificativ care afiseaza intr-o ordine cronologica toate operatiile economice efectuate in baza unor documente justificative precum facturile de vanzare; facturile de cumparare; chitante; introduse in contabilitate de catre utilizator.
Se disting doua tipuri de fise pe partener:
- fisa pe client;
- fisa pe furnizor.
Fisa de client este un document care afiseaza, intr-o ordine cronologica, toate operatiunile economice desfasurate cu clientii societatii.
O fisa de client iti poate spune:
- cat ai vandut catre un client: numar de tranzactii si volum;
- ce restante are clientul fata de tine;
- periodicitatea incasarilor.
Fisa de furnizor este un document care afiseaza, intr-o ordine cronologica, toate operatiunile economice desfasurate cu furnizorii societatii.
Verificarea periodica a fiselor pe furnizor iti arata ce datorii ai la un moment dat catre furnizorii tai, cat ai cumparat de la fiecare, sezonalitatea achizitiilor de la acestia, etc.
In cadrul acestei fise de partener (clienti / furnizori) se totalizeaza rulajele pentru perioada de referinta, in vederea intocmirii balantei de verificare a conturilor analitice sau a situatiilor de solduri, se face totalul cumulat al rulajului de debit si credit, precum si soldul contului in vederea intocmirii balantei de verificare a conturilor sintetice.
Cu solutia software financiar-contabila si de management al afacerii CIELV7 contabilul poate genera automat aceste fise de partener.
Din sectiunea RAPOARTE se acceseaza butonul GESTIUNE apoi FISA DE PARTENER:
In continuare trebuie sa completezi cateva date inainte ca raportul sa fie generat:
- datele cu privire la perioada pentru care se genereaza raportul
- moneda
- punctele de lucru societate
- poti bifa diferite sectiuni cum ar fi: afiseaza explicatii; ascunde efecte neincasate/neplatite; grupare pe punctele de lucru partener; fara cumuli anteriori
- se pot aplica filtrari: toate inregistrarile; partial; informatii aditionale.
Dupa ce toate elementele au fost completate, apasa butonul REINCARCA.
In vederea generarii unui raport pentru o anumita societate, se poate aplica un filtru pentru generarea operatiunilor doar pentru acea societate.
Ce informatii sunt cuprinse intr-o fisa de partener?
In mod normal, o fisa de partener trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
- date cu privire la societatea care a generat aceasta fisa de partener
- date cu privire la partenerul pentru care s-a generat fisa
- perioada pentru care s-a generat raportul
- contul in care au fost inregistrate tranzactiile (401 – “Furnizori” sau 4111 “Clienti”)
- tipul documentului care sta la baza tranzactiei
- seria si numarul documentului care sta la baza tranzactiei
- valoare debit / valoare credit
- soldul.
Iata un model de fisa de partener (furnizor) generat cu solutia software financiar-contabila si de management al afacerii CIEL V7:
Cu ajutorul solutiei financiar contabila si de management al afacerii CIEL V7 vei putea tine evidenta soldurilor (clienti si furnizori) si vei putea genera automat fisa de partener corecta si intr-un timp mult mai scurt !