Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Monografie contabila societate platitoare de TVA
Presupunem ca o societate face un import de bunuri din Turcia, pentru care datoreaza taxe vamale si TVA. Se primeste si o factura de transport.
- Se inregistreaza factura externa:
371 Marfuri = 401 Furnizori
- Se primeste factura de transport:
371 Marfuri = 401 Furnizori
- Se inregistreaza TVA de pe declaratia vamala de import:
4426 Tva deductibila = 446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate
- Se inregistreaza taxele vamale :
371 Marfuri = 446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate
- Se platec: TVA si taxele vamale
446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate = 5121 Conturi la banci in lei
Important!
Conform Ordinului 1802/2014, costul de achiziție al bunurilor cuprinde :
- prețul de cumpărare
- taxele de import și
- alte taxe (cu excepția acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autoritățile fiscale),
- cheltuielile de transport
- manipulare și
- alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziției bunurilor respective.
Asadar, taxele vamale si transportul se inregistreaza pe valoarea marfurilor, in timp ce TVA-ul se deduce in baza declaratiei vamale de import si se reflecta in decontul de TVA.
Aspecte fiscale bine de stiut
Baza de impozitare pentru import
Din punct de vedere fiscal trebuie sa tinem cont ca la art. 289 Baza de impozitare pentru import se precizeaza ca aceasta este reprezentata de valoarea în vamă a bunurilor, stabilită conform legislației vamale în vigoare, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane și alte taxe datorate în afara României, precum și cele datorate ca urmare a importului bunurilor în România, cu excepția taxei pe valoarea adăugată care urmează a fi percepută
Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport și asigurare, care intervin până la primul loc de destinație a bunurilor în România, în măsura în care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în baza de impozitare stabilită conform alin. precedent, precum și cele care decurg din transportul către alt loc de destinație din Uniunea Europeană, în cazul în care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator. Primul loc de destinație a bunurilor îl reprezintă destinația indicată în documentul de transport sau în orice alt document în baza căruia bunurile sunt importate în România ori, în absența unei astfel de mențiuni, primul loc de descărcare a bunurilor în România.
Conditiile de exercitare a dreptului de deducere
ART. 299 Condiții de exercitare a dreptului de deducere prevede la lit.c) :
Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
c) pentru taxa achitată pentru importul de bunuri, altele decât cele prevăzute la lit. d), să dețină declarația vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menționeze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum și documente care să ateste plata taxei de către importator sau de către altă persoană în contul său. Importatorii care dețin o autorizație unică pentru proceduri vamale simplificate eliberată de alt stat membru sau care efectuează importuri de bunuri în România din punctul de vedere al TVA, pentru care nu au obligația de a depune declarații vamale de import, trebuie să dețină o declarație de import pentru TVA și accize;
