In ce conditii pot beneficia proprietarii de scutire de impozit pe chirii (L 62/2020)?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Legea 62/2020 privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență (publicata in 20 mai 2020) prevede cateva facilitati fiscale cu privire la veniturile obtinute din chirii, care se pot aplica in anumite conditii.

Acestea sunt :

1.Pentru persoane fizice

In anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct, DACA reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Astfel, daca obtii venituri din chirii si reduci chiria cu 30% , fapt prevazut in contract, beneficiezi de scutire de impozit pentru anul 2020.

Aceasta este o derogare de la prevederile art. 84 din Codul fiscal, care reglementeaza stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor.

Pe ce perioada pot beneficia proprietarii de scutirea de impozit ?

Perioada in care pot beneficia de scutire este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Facilitati privind CASS

In anul 2020, in baza de calcul a CASS care se compara cu plafonul de 12 salarii minime, nu intră contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, redusă cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

2. Pentru firme: platitoare de impozit pe profit si microîntreprinderi

Vveniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporție de 80% din valoarea lor, cu conditia sa reduca pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 20% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Atentie: asadar la firme procentul este mai mic, 20%, fara 30% cat este pentru persoane fizice.

Veniturile pentru care se beneficiază de aceste prevederi sunt doar acele venituri rezultate din contractele pentru care contribuabilii au redus contravaloarea folosinței bunului imobil, potrivit prevederilor de mai sus.

Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de aceste prevederi este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Articole similare

Comentariul tau aici