Inregistrarea bonurilor in contabilitate

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania in cadrul programului de informare pentru contabili.

Bonul fiscal a dobandit importanta in ultimii ani datorita faptului ca a fost permisa deducerea TVA de pe bonurile care indeplinesc anumite conditii, iar in 2016 s-a introdus obligativitatea raportarii bonurilor in declaratia 394.

Baza legala pentru modificarile aparute in 2016 este Ordinul nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si a achizitiilor efectuate pe teritoriul national de  persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si a continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Acesta prevede ca in declaratie se inscrie si valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12),(13) şi (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Cum se inregistreaza bonurile in CIEL V7?

Pentru introducerea notelor contabile in CIEL Conta V7 se utilizeaza optiunea Note contabile:

1

Nota contabila va contine la Tip inregistrare: Bon fiscal cumparare/vanzare:

Iar notele pentru vanzare, de exemplu, vor fi:

5311 = 707 cu alegerea Optiunii TVA: Taxabile;

5311 = 4427, de asemenea cu optiunea Taxabile;

La fel se pot inregistra si bonurile de cumparare.

Pe aceasta structura poti defini un model de nota contabila astfel incat, pe viitor, o data cu apelarea machetei sa se completeze automat notele predefinite. Astfel, iti  eficientizezi substantial timpul de lucru.

Poti defini macheta din Documente-> Note contabile-> Modele de note contabile.

2

Unul dintre avantajele aplicatiilor CIEL Romania este permanenta actualizare in functie de impactul noutatilor legislative.

Versiunile noi includ atat dezvoltari legate de reglementarile legale nou aparute, cat si  imbunatatiri ale functionalitatilor existente: dezvoltari de rapoarte suplimentare, legaturi rapide intre diverse optiuni,  butoane noi, optiuni de introducere a unor restrictii etc.

Asadar, chiar daca de multe ori ne gandim cu ingrijorare la volumul de munca suplimentar generat de conformarea la toate cerintele noi de raportare, cu ajutorul aplicatiei CIEL V7 aceste schimbari vor fi mult mai usor de asimilat si fara prea mare impact asupra timpului de lucru.

logo100x100

Articole similare