Care sunt operatiunile intracomunitare pentru care persoanele juridice trebuie sa se inscrie in Registrul Operatorilor intracomunitari ?
Operaţiunile intracomunitare pentru care este obligatorie înscrierea în ROI sunt:
• livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România şi care sunt scutite de taxă potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) şi d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (CF);
• livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;
• prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
• achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România;
• achiziţii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite în Comunitate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România.
Cand trebuie efectuata inscrierea in ROI ?
Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile au obligaţia înscrierii în ROI, astfel:
• înainte de efectuarea operaţiunilor intracomunitare, de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA.
• la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile şi persoanelor juridice neimpozabile, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare menţionate mai sus; In acest caz contribuabilii trebuie să depună, la organul fiscal competent, cererea de înscriere odată cu „Cererea de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru comercianţii care se înregistrează în scopuri de TVA de la înfiinţare” sau, după caz, cu declaraţiile de înregistrare fiscală/de menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
Declaratii depuse la inscrierea în RO
Pentru înscrierea în ROI, contribuabilii trebuie să completeze şi să depună :
• formularul 095 „Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” şi
• certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competentă din România ale tuturor asociaţilor, cu excepţia societăţilor pe acţiuni, şi ale administratorilor
Persoanele fizice care solicită înscrierea în ROI depun certificatul de cazier judiciar propriu.
Cererea de înregistrare în ROI se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire.
În cazul contribuabililor care solicită înscrierea în registru la înregistrarea în scopuri de TVA, soluţionarea cererii se efectuează în termen de 10 zile calendaristice.
Cine nu se inscrie in ROI ?
În ROI nu se înscriu:
• persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;
• persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează achiziţii intracomunitare ce nu depăşesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderării nu au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF şi nici în ROI.
• persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare o acţiune penală şi/sau au înscrise în cazierul judiciar infracţiuni în legătură cu operaţiuni intracomunitare.
Contravenţii şi sancţiuni
Conform art. 219 indice 2 din Codul de Procedură Fiscală, efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în ROI fără a fi înscrise, conform legii, în acest registru, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei.