Nou! Proiect MF de modificare a Codului fiscal si Codului de procedura fiscala- 14.11.2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat in 14.11.2024 un nou proiect legislativ de modificare a Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.

Modificarile aduse Codului fiscal vizeaza capitolul accize.

În perioada 2022 – 2024, nivelul accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic a fost majorat succesiv, respectiv prin OG nr. 16/2022, Legea nr. 370/2022 și Legea nr. 296/2023 .
În prezent, nivelul accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic este prevăzut la nr. crt. 2 – 4 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, iar potrivit art. 342 alin. (1) din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an se actualizează cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de INS.

Se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru operatorii economici din domeniul alcoolului și băuturilor alcoolice. Totodată, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creşterea preţurilor de consum, a nivelului accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic, având în vedere faptul că pentru aceste produse se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026,nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024.

Modificarile Codului de procedura fiscala vizeaza inregistrarea fiscala.

Art. 83 din Codul de procedură fiscală stabilește unele prevederi speciale privind înregistrarea fiscală a persoanelor nerezidente.
În ceea ce privește înregistrarea fiscală, potrivit art. 82 din Codul de procedură fiscală, orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală. În cazul persoanelor fizice care nu deţin cod numeric personal, codul de identificare fiscală este numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal. Astfel, orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală.

În cazul în care, un subiect de drept fiscal nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală potrivit art. 82 alin. (7) din același act normativ, organul fiscal central poate să înregistreze, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, persoana sau entitatea care nu s-a înregistrat fiscal, fără a fi reglementată și situația în care, în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute
de lege, o persoană nerezidentă care nu deţine cod de identificare fiscală să fie înregistrată și la solicitarea unui notar public. Astfel, notarii publici, când autentifică anumite acte juridice, este important să identifice persoanele implicate. De exemplu, într-un contract de vânzare-cumpărare în cazul în care cumpărător este un nerezident identificarea se poate realiza și prin menționarea în contract a codului de identificare fiscală atribuit de organul fiscal respectivei persoane.
In cazul prezentat anterior, persoana nerezidentă devine subiect al raportului juridic fiscal și implicit contribuabil din perspectiva impozitelor și taxelor locale.
Pe de altă parte, notarii publici au obligația calculării, încasării și plății impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, context în care au obligația depunerii Declarației informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal (formular 208) în care trebuie să completeze și informații care privesc fiecare beneficiar de venit, respectiv codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu ocazia înregistrării fiscale.

Se propune completarea art. 83 din Legea nr. 207/2015 cu un nou alineat, alin. (4.1) în sensul că un subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, poate fi înregistrat din oficiu de organul fiscal central și la solicitarea unui notar public în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, în considerarea faptului că, potrivit actelor normative de organizare şi funcţionare a activității notariale, notarii publici sunt învestiți să îndeplinească un serviciu de interes public și trebuie să identifice persoanele fizice/juridice iar codul de identificare fiscală este un element de identificare al acestora.
Neimplementarea măsurilor propuse va conduce la efecte negative asupra îndeplinirii țintelor asumate și consecințe agravante asupra derulării procesului privind impozitarea pe proprietate.

Articole similare

Comentariul tau aici