Posibilitatea de a efectua restructurarea extinsa si pentru 2020 si plafonul de 1 mil lei eliminat – Ordonanta 6/2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF nr. 72 din 31 ianuarie 2020 a fost publicata Ordonanta nr. 6 din 28 ianuarie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare .

Ordonanta 6/2020 aduce modificari Ordonantei 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 5 august 2019.

Mai jos este o analiza a principalelor modificari :

1.Se elimina plafonul de 1 milion lei al datoriilor neachitate pentru care se poate solicita restructurarea. Practic acum restructurarea poate fi solicitata indiferent de suma. Mai precis: „ În scopul revitalizării și evitării deschiderii procedurii insolvenței, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice definite potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și a unităților administrativ-teritoriale, aflați în dificultate financiară și pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii ” 

2.Dispozițiile privind instituirea posibilității restructurării obligațiilor bugetare vor putea fi aplicate si de :

  • debitorii care pierd eșalonarea la plată întrucât disponibilitățile bănești ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a eșalonării, nu permit susținerea acesteia;
  • debitorii care au garantate obligațiile bugetare potrivit art. 210-211 și art. 235 din Codul de procedură fiscală.

3.Comunicarea notificarii intentiei de a solicita restructurarea

Debitorul care dorește să își restructureze obligațiile bugetare are obligația de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenția sa și în perioada 1 februarie-31 martie 2020, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare, și apoi sa se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare și a testului creditorului privat prudent.

4.Termenul maxim pana la care se poate depune solicitarea de restructurare

Solicitarea de restructurare se poate depune până la 31 iulie 2020, sub sancțiunea decăderii.

Articole similare

One Thought to “Posibilitatea de a efectua restructurarea extinsa si pentru 2020 si plafonul de 1 mil lei eliminat – Ordonanta 6/2020”

  1. Alixandru Victoria

    Buna ziua! Firma cu datorii la buget si care nu s-a incadrat in procedura de esalonare,pana la 15.dec.2020.Pentru a evita eventuale popriri pe cont ,pot depune “Notificare pentru restructurare” in perioada urmatoare si ce presupune aceasta procedura. Multumesc!

Comentariul tau aici