Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 05.04.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Spatiul Privat Virtual”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.
a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, cand vom putea efectua plata prin SPV sau prin Ghiseul.ro pentru debitele inregistrate in SPV?”
a.) Raspuns ANAF: “Din luna decembrie 2016 puteti utiliza plata online prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati – www.ghiseul.ro pentru obligatiile fiscale comunicate si care se regasesc si in SPV. Tipurile de creante fiscale care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare in sistem online prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati, sunt prezentate in “Anexa” la Ordinul ministrului finantelor publice nr.1376/2016 privind tipurile de creante fiscale care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare in sistem online prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati. Mai multe informatii privind modalitatile de efectuare a platilor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala gasiti in brosura publicata.”
b.) Intrebare contribuabil: “Cand se vor implementa si alte declaratii PF (ex: D 600)?”
b.) Raspuns ANAF: “Spatiul Privat Virtual, este un serviciu care se dezvolta in mod continuu, urmand ca pe viitor sa se introduca si alte tipuri de documente si declaratii fiscale printre care si declaratia 600.”
c.) Intrebare contribuabil: “Cum se pot emite note de obligatii de plata pe perioade? In acest moment pot emite numai pe un an intreg.”
c.) Raspuns ANAF: “In prezent, prin SPV nu se poate emite NOTA OBLIGATIILOR DE PLATA pe perioade. Aceasta cuprinde toate obligatiile de plata stabilite de unitatea fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, inregistrate in sistemul informatic al ANAF. Sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) emise, precum si accesorii calculate pana la urmatoarea zi de vineri inclusiv.”
d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, situatiile cu obligatii de plata sunt de multe ori inexacte si nu arata istoricul debitelor si platilor. Nu puteti introduce posibilitatea de a descarca situatia cu debite si plati pe CNP? Administratiile au o aplicare neunitara a trimiterii acestor fise: unele trimit pe mail, unele insista sa le tipareasca, iar altele nu le emit.”
d.) Raspuns ANAF: “Situatia obligatiilor de plata” cuprinde toate obligatiile de plata stabilite de unitatea fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, inregistrate in sistemul informatic al ANAF in ultima zi a lunii anterioare celei in care a-ti formulat cererea, atat obligatii principale cat si obligatii accesorii. Sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) deja emise. In situatia in care sunteti inregistrat in SPV si intampinati dificultati in “citirea” situatiei obligatiilor fiscale de plata, aveti posibilitatea sa obtineti explicatii suplimentare prin transmiterea unei solicitari pe formularul de asistenta dar la care trebuie sa anexati si documentul respectiv, generat din SPV. Fisa cu ” istoricul debitelor si platilor” este documentul intern al unitatilor fiscale.
Serviciul “Spatiu Privat Virtual” este un serviciu care este dezvoltat permanent, adaugandu-i-se noi functii si speram ca in cel mai scurt timp, toate operatiunile efectuate de dumneavoastra sa se reflecte in timp real in situatiile solicitate prin intermediul SPV.”
e.) Intrebare contribuabil: “Cand va fi dat in functionare SPV si pentru persoane juridice?”
e.) Raspuns ANAF: “Spatiul Privat Virtual, este un serviciu care se dezvolta in mod continuu, urmand ca pe viitor sa fie functional si pentru persoane juridice. In acest sens pe site-ul Ministerului Finantelor Publice se gaseste un Proiect de Ordin privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central, persoane fizice, persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica.”
Mai multe intrebari si raspunsuri pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-