Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
De cele mai multe ori, una dintre cele mai mari activitati consumatoare de timp pentru un contabil este introducerea in aplicatia de contabilitate a facturilor. Sunt clienti care aduc foarte multe facturi pentru sume mici, dar intocmite in relatie cu un numar diversificat de parteneri.
De exemplu, un magazin care are sute de livrari, catre sute de clienti, genereaza un volum foarte mare de munca pentru un contabil.
In plus, se intampla deseori ca documentele sa fie aduse cu intarziere si acest lucru pune o presiune foarte mare pe activitatea contabilului. La aceasta situatie se adauga si presiunea de timp pentru diverse inregistrari fiscale (de exemplu, depasirea de plafon de TVA pentru care trebuie efectuate demersurile de inregistrare in scop de TVA in termen de 10 zile de la inchiderea lunii in care s-a depasit plafonul). Este o perioada critica in care, in calitate de contabil trebuie sa faci si introducere de date si verificari si intocmiri de documentatii.
In plus, numarul de ore de munca alocat pentru tinerea contabilitatii respectivei firme se va reflecta direct in pretul serviciilor de contabilitate.
Iata ca acum exista si o tehnologie de care pot beneficia si contabilii – tehnologia OCR bazata pe recunoasterea optica a caracterelor si care este implementata de compania CIEL Romania in aplicatia destinata contabililor – CIEL V7.
Facilitatile majore ale acestei implementari sunt:
· importul documentelor si
· inregistrarea notelor contabile.
Ce documente se pot converti in acest mod?
· fisiere PDF
· documente scanate
· imagini capturate de o camera digitala.
Procesul se deruleaza rapid, conversia durand mai putin de un minut.
Acronimul OCR provine de la Optical Character Recognition si desemneaza o tehnologie care permiterea recunoasterea textelor (caracterelor), dupa o scanare optica.
Implementarea acestei tehnologii in aplicatia de contabilitate CIEL V7 este un pas major in evolutia aplicatiilor de contabilitate si inseamna un sprijin consistent pe partea de automatizare a introducerii datelor.
Aceasta optiune se adauga la lista de facilitati de prelucrare a datelor furnizate deja de aplicatiile CIEL, cum sunt:
· importul automat al listelor cu parteneri;
· importul de nomenclatoare, solduri initiale;
· importul de note contabile din fisiere excel;
· repartizare automata venituri si cheltuieli in avans;
· generarea automata a inchiderii conturilor de TVA, venituri si cheltuieli si descarcarea de gestiune.