TVA 5% la carti electronice- pe agenda Guvernului 22.09.2021

Pe agenda Guvernului din 22.09.2021 se afla si discutarea unei intiative legislative referitoare la aplicarea cotei de de 5% la cartile electronice.

Despre aceasta propunere am mai scris pentru prima data in 25.07.2021 in articolul : Propunere de extindere a cotei TVA de 5% si asupra cartilor in format electronic, audio, multimedia

O initiativa legislativa relativ recenta are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, propunându-se extinderea, începând cu 01.01.2022, a sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% și asupra comercializării cărților în format electronic, în scopul susținerii lecturii, mai ales în rândul generațiilor tinere care folosesc intensiv dispozitive electronice, cum ar fi: telefoane, tablete, readere, aliniinduse astfel cuantumul procentual al taxei pe valoarea adăugată percepută pentru comercializarea de cărți electronice cu cel practicat pentru comercializarea de
cărți în format fizic , dată fiind Directiva (UE) 2018/1713 a Consiliului din 6 noiembrie de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele de taxă pe valoarea adăugată aplicate cărților, ziarelor și periodicelor.

Observatiile si propunerile Guvernului:

  1. Semnalăm faptul că obiectivul directivei este acela de a permite statelor membre să aplice aceleași cote de TVA publicațiilor furnizate pe cale electronică ca cele pe care le aplică în prezent publicațiilor pe orice tip de suport
    fizic. Astfel, cotele reduse prevăzute de Directiva 2006/112/CE nu se aplică serviciilor furnizate pe cale electronică, cu excepția celor care se încadrează la pct. 6 din anexa III a acesteia, respectiv „livrarea, inclusiv împrumutul de către
    biblioteci, a cărților, ziarelor și periodicelor, fie pe suport fizic, fie pe cale electronică, ori ambele (inclusiv broșuri, pliante și imprimate similare, albume, cărți de desenat sau de colorat pentru copii, partituri imprimate sau în manuscris, hărți și hărți hidrografice sau similare), altele decât publicațiile destinate în totalitate sau în mod predominant publicității și altele decât publicațiile care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio” (considerentul (2) și art. 1 pct. 1 și 3 din Directiva (UE) 2018/1713).
    În condițiile în care, prin inițiativa legislativă, se dorește preluarea posibilității oferite de directiva UE, o atare preluare trebuie realizată în deplină conformitate cu prevederile art. 98 alin. (2) para. (2) din Directiva 2006/112/CE, astfel cum se modifică prin art. 1 pct. 3 din Directiva (UE) 2018/1713. Prin urmare, din textul art. 291 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 227/2015 ar trebui să reiasă ambele excepții prevăzute de directivă (publicațiile destinate în totalitate sau în mod predominant publicității și publicațiile care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio).
  2. Precizăm că propunerea de modificare a art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, nu reflectă textul și spiritul Directivei 2006/112/CE, respectiv:
    – Textul propus nu reflectă corect textul pct. 6 din Anexa III la directivă, respectiv în textul din directivă nu se regăsește formatul multimedia;
    – Din textul propus ar rezulta că se tratează diferit manualele școlare și cărțile față de ziare și reviste, în sensul că doar pentru manualele școlare și cărți se propune cota redusă de 5% pentru mai multe formate de comercializare, în
    timp ce pentru ziare și reviste cota redusă de 5% nu este valabilă decât în cazul formatului tipărit.

*Statele membre, care, conform dreptului UE, 1.01.2017, aplicau cote reduse inferioare minimului prevăzut la art. 99 din Directiva 2006/112/CE sau acordau scutiri cu drept de deducere a TVA achitată în etapa anterioară pentru livrarea de anumite bunuri menționate la pct. 6 din anexa III, pot aplica acelelași tratament TVA în cazul în care respectivul bun este furnizat pe cale electronică, potrivit pct. 6 din anexa III a acesteia (considerentul (3) și art. I pct. 2 din Directiva (UE) 2018/1713).

În acest sens, precizăm că, prin prisma principiului neutralității TVA, ar trebui să se aplice aceeași cotă de TVA pentru toate aceste bunuri în cazul în care sunt comercializate în formate similare.
Prin urmare, propunerea de modificare a art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal nu poate fi acceptată în forma propusă de către inițiatori.
Cu toate acestea, precizăm că, din punct de vedere al compatibilității cu acquis-ul comunitar în materie de TVA, susținem propunerea de modificare a art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar într-o formă amendată a textului propus, după cum urmează: „livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepția celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicității.”

  1. Întrucât informațiile din Expunerea de motive luate în considerare la estimarea impactului bugetar nu sunt prezentatate detaliat, nu se poate aprecia dacă acestea includ valoarea noilor categorii de bunuri introduse prin amendamentul propus anterior și, în consecință sunt necesare actualizări corespunzătoare privind impactul negativ generat de aplicarea măsurii propuse și sursele de acoperire a deficitului generat.

Guvernul susţine adoptarea acestei iniţiative legislative cu propuneri și observații.

Articole similare

Comentariul tau aici