Pe langa ajutorul dat de reglementarile in materie contabila, datorita complexitatii activitatilor economice, un specialist in acest domeniu este pus in fata situatiei de a aplica rationamentul profesional pentru a decide modul de inregistrare al anumitor tranzactii. Iata numai cateva exemple :
· În vederea recunoaşterii imobilizărilor corporale se impune utilizarea raţionamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoaştere pentru circumstanţele specifice entităţii. De exemplu, in unele cazuri, ar putea fi adecvat să fie agregate elementele nesemnificative individual, cum ar fi matriţele, aparatele de măsură şi control, uneltele şi alte elemente similare, şi să se aplice criteriile de recunoaştere a valorii agregate a acestora.
Tot in cadrul imobilizarilor, pentru a stabili dacă o imobilizare care încorporează atât elemente corporale, cât şi necorporale trebuie tratată ca imobilizare corporală sau ca imobilizare necorporală, este necesara utilizarea raţionamentului pentru a evalua care element este mai semnificativ.
· Pentru a stabili dacă o proprietate imobiliară constituie o investiţie imobiliară este nevoie de raţionament profesional. Entităţile trebuie să elaboreze criterii astfel încât să îşi poată exercita în mod consecvent raţionamentul, în conformitate cu definiţia investiţiei imobiliare.
In plus, la aplicarea pentru prima dată a reglementărilor date de Ordinul 1802/2014, entităţile stabilesc, pe baza politicilor contabile şi a raţionamentului profesional, care dintre proprietăţile imobiliare deţinute îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate la investiţii imobiliare.
· Poate cel mai important moment in utilizarea rationamentului profesional este procesul de estimare. Estimarea implică raţionamente bazate pe cele mai recente informaţii credibile avute la dispoziţie.Acestea trebuie revizuite in cazul in care se modifica circumstantele pe care s-a bazat aceasta estimare sau ca urmare a unor noi informatii sau a unei mai bune experiente.