2 modificari in salarizare aplicabile incepand cu luna iunie 2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Incepand cu luna iunie 2022 se aplica 3 modificari in calculul salarial care se refera la:

1.scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit pentru suma de 200 lei, conform OUG 67/2022

2.acordarea facilitatilor fiscale angajatilor din agricultura si industrie alimentara, conform Legii 135/2022

Utilizatorii SmartBill Conta pot aplica deja aceste modificari in mediul salarizare astfel:

1.In ce priveste scutirea de contributii a sumei de 200 lei,  se va completa suma de 200 lei in campul Scutire contributii si impozite, disponibil in Calcul salarii  (Optiunea de afisare: Detaliat)

In aceasta optiune de calcul salarii afisarea informatiilor se poate face compact sau detaliat.

Optiunea compact afiseaza cele mai uzuale campuri pentru calculul salarial, asa cum se poate observa mai jos:

In cazul selectarii optiunii Detaliat, campurile disponibile spre completare sunt mult mai complexe, pentru a acoperi diversele situatii existente in practica:

2.Acordarea facilitatilor se opreaza bifand aceasta optiune in zona Contributii si impozite

In programul de contabilitate de la SmartBill s-a implementat si posibilitatea intrioducerii optiunii salariatului pentru plata CAS la pilonul de pensii private care se poate bifa pentru salariatii in constructii, agricultura sau industrie alimentara.

Astfel,  in zona Contributii si impozite; daca se bifeaza aceasta optiune, se va retine si plati CAS in intregime, fara facilitate.

Noutatile din salarizare nu se opresc insa aici.

1.O noua propunere legislativa inregistrata in 15 iunie 2022 la Senat spre dezbatere vizeaza transpunerea in legislatia nationala a doua directive europene:

  1. Directiva UE 2019/1152 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in UE
  2. Directiva UE 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor

Proiectul propune modificarea Codului muncii astfel:

  • asigurarea punerii la dispozitia salariatilor a unui pachet extins de informatii
  • introducerea unor drepturi noi pentru cei care lucreaza cu un program variabil pentru a beneficia de o mai mare previzibilitate a muncii
  • introducerea CIM cu fractiune de norma si program imprevizibil
  • introducerea dreptului la concediul de ingrijitor
  • acordarea concediului paternal cu o durata de minim 10 zile
  • posibilitatea absentarii de la locul de munca in situatii neprevazute determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului.

2. Ministerul Muncii a publicat in 22.06.2022 un proiect legislativ prin care urmareste modificarea legii concediului paternal – nr. 210/1999.

Modificarile vizate de proiect sunt:

  • acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente acestuia tuturor taților care au calitatea de salariat cu un contract de muncă sau un raport de muncă, încheiat conform legii și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
  • introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaților și următoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperațiile), cu contract de mandate, cu contract de management, cu contract civil de prestări servicii pentru teatru, persoanele care sunt alese în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești în România; funcțiile de demnitate publică și funcționarii parlamentari.
  • extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare care să fie efectuate cu ocazia nașterii copilului salariatului.

Articole similare

Comentariul tau aici