In sesiunea de intrebari si raspunsuri pe Facebook organizata de ANAF in data de 11.11.2015 au fost publicate raspunsuri la cateva intrebari ale contribuabililor, astfel:
Intrebare: Schimbarea administratorului unei societati comerciale implica modificari in ce priveste inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari?
Raspuns ANAF : În situaţia în care intervin modificări ale listei asociaţilor şi/sau administratorilor, ulterior înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, acestea trebuie aduse la cunoştinţa organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora. În acest sens, este necesară depunerea unei noi anexe la cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari (formular 095), însoţită de cazierul judiciar al noilor asociaţi şi/sau administratori şi, după caz, de documentele doveditoare.
Intrebare : un SRL neinregistrat in scopuri de TVA in Romania presteaza servicii catre un partener din UE. SRL-ul din Romania este obligat sa se inscrie in ROI? Ce obligatii declarative are ?
Raspuns ANAF: Din aspectele prezentate de dumneavoastră rezultă că sunteti o persoană impozabilă, neînregistrată în scopuri de TVA în România, care prestează servicii pentru beneficiari stabiliţi în UE. În situaţia în care beneficiarii sunt persoane impozabile, locul prestării se consideră a fi în statul membru în care sunt stabiliţi aceştia. Beneficiarii serviciilor sunt persoane obligate la plata taxei conform legislaţiei statului membru. În acest caz, aveţi următoarele obligaţii:
– sa vă înregistrati în scopuri de TVA pentru operaţiuni intracomunitare (conform art.153^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) înainte de prestarea serviciului, prin depunerea Declaraţiei de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni pentru alte persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii (091).
Dumneavoastră VEŢI FI ÎNREGISTRATĂ ÎN SCOPURI DE TVA DOAR PENTRU OPERAŢIUNI INTRACOMUNITARE.
Intrebare : ce documente sunt necesare pentru inscrierea in ROI si in cat timp se primeste raspuns ?
Raspuns ANAF: În situaţia în care se solicită înregistrarea în Registrul operatorilor intracomunitari a unei persoane juridice formularul 095 – Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari se depune însoţit de următoarele documente:
– certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor, în cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv al celor în comandită pe acţiuni;
– certificatele de cazier judiciar eliberate de autorităţile competente din România ale administratorilor şi ale asociaţilor care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii, în cazul celorlalte forme de societăţi comerciale;
Certificatele de cazier judiciar trebuie să fie eliberate special în vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari.
– certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului din care să rezulte repartizarea capitalului social între asociaţi, valabil la data depunerii cererii.
– precum şi următoarele documente, după caz:
a) În cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de oricare dintre asociaţi sau administratori, contribuabilii trebuie să prezinte documente eliberate de organele de urmărire penală, din care să rezulte dacă acţiunea penală este sau nu este în legătură cu operaţiunile prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
În cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de oricare dintre asociaţi sau administratori şi s-a dispus trimiterea în judecată, contribuabilii trebuie să prezinte documente eliberate de organele competente, din care să rezulte dacă acţiunea penală este sau nu este în legătură cu operaţiunile prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
b) În cazul în care în certificatele de cazier judiciar sunt înscrise infracţiuni şi/sau alte date, contribuabilul va prezenta copiile legalizate ale hotărârilor judecătoreşti prin care au fost stabilite respectivele infracţiuni şi/sau alte documente eliberate de organele competente, precum şi documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, după caz, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cazul marilor contribuabili, din care să rezulte dacă infracţiunea este sau nu în legătură cu operaţiunile prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Contribuabilii care solicită înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari de la data înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună la organul fiscal competent formularul 095 odată cu formularul 098 – Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal sau, după caz, cu declaraţiile de înregistrare fiscală/de menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal (formularul 091 – Declaraţie de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare).
Organul fiscal analizează şi dispune aprobarea sau respingerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari odată cu aprobarea ori respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
O sesiune de real “succes” ! Teme alese in asa fel incat sa fie cat mai putine intrebari. As alege o tema referitoare la cauzele scoaterii de la deducere a TVA