Procedura de inregistrare fiscala din oficiu – ordin 714/2012

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.714/2012 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, potrivit legii, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 350 din 23 mai 2012

Prin acest ordin:

• se aprobă Procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu şi‐a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii,

• se aprobă modelul şi conținutul următoarelor formulare:

a) „Decizie privind înregistrarea fiscală din oficiu”, cod M.F.P. 14.13.02.10,

b) „Notificare privind înregistrarea fiscală din oficiu”, cod M.F.P. 14.13.07.10, prevăzute în anexele nr.2 a) şi 2 b) la prezentul ordin.

• Înregistrarea fiscală din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui contribuabil, se consideră valabilă începând cu data comunicării Deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu.

Procedura se aplică persoanelor fizice, persoanelor juridice, precum şi entităților fără personalitate juridică, care au obligația depunerii declarației de înregistrare fiscală, conform legii, precum şi sediilor secundare care au obligația înregistrării ca plătitori de impozit pe venituri din salarii, conform legii, numiți, în continuare, contribuabili. Nu se aplică persoanelor fizice care dețin cod numeric personal şi sunt supuse impozitului pe venit.

Înregistrarea fiscală din oficiu a contribuabililor se realizează de către organul fiscal competent:

a) pe baza constatărilor proprii,

b) la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale.

Compartimentul de specialitate întocmeşte notificări, care se semnează de conducătorul unității fiscale şi se comunică potrivit art.44 din Codul de procedură fiscală, contribuabililor, în cazul în care înregistrarea fiscală, din oficiu, are la bază:

a) constatări proprii ale organelor de administrare fiscală,

b) solicitări ale altor organe care administrează creanțe fiscale.

Nu se emit notificări, în cazul în care înregistrarea fiscală din oficiu, are la bază:

a) constatări ale organelor de inspecție fiscală,

b) hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile transmise de instanțele judecătoreşti, prin care se dispune înscrierea unor fapte în cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neînregistrate fiscal în România.

În cazul în care, în termenul prevăzut de notificare, contribuabilul depune declarația de înregistrare fiscală, procedura se sistează prin referat motivat, înregistrarea fiscală efectuându‐se în baza declarației contribuabilului. Referatul se aprobă de conducătorul organului fiscal competent.

În cazul în care, în termenul prevăzut de notificare, contribuabilul prezintă organului fiscal competent documente din care să rezulte că nu are obligația de asolicita înregistrarea fiscală, compartimentul de specialitate analizează documentația depusă şi întocmeşte un referat prin care propune sistarea procedurii de înregistrare, din oficiu, a contribuabilului.

Referatul se aprobă de conducătorul organului fiscal competent. Sistarea procedurii de înregistrare, din oficiu, se aduce de îndată, la cunoştința contribuabilului.

După expirarea termenului prevăzut de notificare, compartimentul de specialitate, în baza datelor deținute, întocmeşte un referat prin care propune înregistrarea fiscală din oficiu, a contribuabilului respectiv, dacă:

a) contribuabilul nu se prezintă în urma notificării,

b) documentele prezentate de contribuabil, urmare notificării, prevăzută la pct.9, nu justifică sistarea procedurii de înregistrare fiscală,

c) contribuabilul se încadrează în una din situațiile : inregistrarea fiscală din oficiu, are la bază:
i) constatări ale organelor de inspecție fiscală,
ii) hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile transmise de instanțele judecătoreşti, prin care se dispune înscrierea unor fapte în cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neînregistrate fiscal în România.

Data înregistrării din oficiu a contribuabilului este data comunicării deciziei.

Înainte de comunicarea deciziei, compartimentul de specialitate verifică dacă respectivul contribuabil a depus declarație de înregistrare fiscală, după expirarea termenului prevăzut în notificare

În cazul contribuabililor care depun declarație de înregistrare fiscală până la data comunicării Deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu, procedura se sistează prin referat motivat, înregistrarea fiscală efectuându‐se în baza declarației contribuabilului. Referatul se aprobă de conducătorul organului fiscal competent.

După comunicarea deciziei, compartimentul de specialitate, întocmeşte certificatul de înregistrare fiscală, în termen de două zile lucrătoare de la data comunicării Deciziei privind înregistrarea din oficiu, semnat de către conducătorul unității fiscale, pe care îl comunică contribuabilului potrivit art.44 din Codul de procedură fiscală.

Odată cu înregistrarea contribuabilului, se aplică şi sancțiunile pentru nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarației de înregistrare fiscală, conform prevederilor legale în vigoare.

Dacă înregistrarea fiscală s‐a realizat la solicitarea altei autorități care administrează creanțe fiscale, după comunicarea deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu compartimentul de specialitate comunică şi autorității solicitante codul de înregistrare fiscală atribuit respectivului contribuabil, precum şi data înregistrării fiscale.

Documentele care au stat la baza înregistrării fiscale, precum şi actele administrative şi procedurale emise de organul fiscal în aplicarea procedurii, se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

Articole similare

Comentariul tau aici