Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea CTE Iernut de catre SNGN Romgaz SA

Consiliul Concurenţei a autorizat concentrarea economică ce se va realiza prin preluarea de către SNGN Romgaz a Centralei Termoelectrice Iernut (CTE Iernut) de la SC Electrocentrale Bucureşti SA – Sucursala Electroctrocentrale Mureş.

Împreună cu CTE Iernut, SNGN Romgaz SA va prelua şi elementele aflate în strânsă interdependenţă cu aceasta: salariaţi, contracte, active circulante.

Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut se realizează în scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucureşti SA o are faţă de SNGN Romgaz SA.

CTE Iernut este prezentă pe pieţele producerii şi comercializării de energie electrică, serviciilor tehnologice de sistem şi a celei de echilibrare. Pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică cota deţinută de CTE Iernut în anul 2011 s-a încadrat în intervalul [0-5]%. Principalii concurenţi ai CTE Iernut pe această piaţă sunt SC Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA şi S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. (rezultat în urma fuziunii dintre S.C. Complexul Energetic Craiova S.A., S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A., S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia S.A.)

SNGN Romgaz SA are ca obiect principal de activitate extracţia gazelor naturale.

Ca urmare a realizării concentrării economice, SNGN Romgaz SA va intra pe toate cele trei pieţe pe care activează CTE Iernut, realizându-se astfel o creştere a numărului de concurenţi pe aceste pieţe.

Concentrarea conduce la integrarea pe verticală a celor două părţi, având în vedere că CTE Iernut produce energie electrică pe bază de gaze naturale.

Analiza efectuată din punct de vedere concurenţial a demonstrat că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante.

În aceste condiţii Consiliul Concurenţei a emis o decizie de neobiecţiune, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal.

Sursa : www.consiliulconcurentei.ro

 

Articole similare

Comentariul tau aici