Procedura de reziliere a contractului de inchiriere

Rezilierea contractului de inchiriere

Contribuabilii care reziliază contractele de închiriere în cursul anului au obligaţia să  înştiinţeze în scris în termen de 5 zile organul fiscal competent. În acest sens se vor anexa, în copie, documentele din care să rezulte rezilierea contractelor de închiriere, cum ar fi : actul adiţional, declaraţia pe propria răspundere etc.

În situaţia rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi în care chiria este exprimată în lei, plăţile anticipate stabilite, vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative.

Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se stabilesc pe baza contractuluiîncheiat între părţi, în formă scrisă.

Cum are loc inregistrarea unui contract de inchiriere?

Saptamana trecuta am dezbatut problema inregistrarii unui contract de inchiriere, si am amintit care sunt etapele ce trebuie parcurse in acest sens. Mai jos, regasiti o parte din articol.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, au obligaţia să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal , în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între părţi. O dată cu înregistrarea contractului se depune şi Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit.

În cazul în care bunul închiriat este deţinut în comun, contractul se va înregistra de către fiecare coproprietar la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul. Documentele se vor prezenta în copie şi original. După verificarea realităţii datelor de către funcţionarul public de la ghişeu, actele în original se restituie contribuabilului.

Documente necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere:

  • 3 exemplare de contract de închiriere (un original si două copii)
  • Dovada deţinerii proprietăţii (copie şi original)
  • Declaraţia de venit estimat/normă de venit (formular 220, 2 exemplare)
  • Act de identitate proprietar(i) (copie şi original)
  • certificat energetic

Articole similare

Comentariul tau aici