Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand primesti de la contabilul tau situatiile financiare poate nu intotdeauna poti sa cuprinzi complexitatea informatiei transmisa prin formatul acestora.
Situatiile contin o cantitate mare de informatii si cu toate acestea nu este usor pentru un utilizator sa evalueze o pozitie din situatii cu alte elemente reflectate in alte parti ale acesteia.
Pentru a elimina acest neajuns, se poate seta la nivelul firmei un sistem de indicatori de analiza , care sunt mai usor de perceput si care sunt specifici domeniului de activitate al firmei. Cu alte cuvinte, fiecare firma isi poate seta un tablou de bord cu indicatori pe care sa ii monitorizeze.
Principala problema este implementarea acestui sistem – cu alte cuvinte – stabilirea acelor elemente care sunt relevante afacerii respective si care ulterior trebuie masurate si evaluate periodic.
Indicatorii trebuie alesi cu mare grija fiindca in companiile in care este setat un astfel de sistem, se observa un interes crescut al angajatilor pentru imbunatatirea indicatorilor, de la o perioada la alta, ceea ce poate avea rezultate mixte (atat bune cat si rele)
De exemplu:
- daca un indicator se refera la evolutia cheltuielilor, cei care au un astfel de obiectiv, vor face tot posibilul sa reduca cheltuieli de la o perioada la alta, si cateodata nu in mod constructiv, ci reducand alte cheltuieli – de exemplu cele de dezvoltare, care pe termen lung duce la consecinte dezastruoase.
- daca se seteaza ca obiectiv cresterea vanzarilor, echipele de vanzari vor face tot posibilul sa creasca vanzarile, netinand cont de alt indicatori, poate chiar mai importanti, cum ar fi profitabilitatea.
Asadar, trebuie acordata atentie sporita modului in care se seteaza acesti indicatori.
Din pacate nu exista un set ideal de indicatori care ar fi bine sa fie masurati. Chiar si banalul indicator care arata numarul de zile de incasare a facturilor, daca este utilizat necorepunzator poate conduce la o concentrare a atentiei inspre reducerea creditulul acordat clientilor (ca numar de zile) inspre minim, ceea ce poate avea ca si consecinta pierderea unor clienti si reducerea vanzarilor.
Prin urmare, trebuie analizata fiecare firma in parte si pornind de la cazul concret al acesteia sa fie stabiliti proprii indicatori care apoi sa fie monitorizati, evaluati si daca trebuie, inlocuiti cu altii mai potriviti.
Ceea ce se potriveste unei companii nu este neaparat potrivit si alteia, chiar daca lucreaza in acelasi domeniu.
De exemplu, presupunem ca avem doua companii software, una cu capital romanesc si una la care este actionar un fond de investiii.
Daca pentru prima este importanta atat cresterea vanzarilor dar si profitabilitatea, a doua, care beneficiaza de o infuzie de capital pentru a castiga cat mai multa cota de piata , va dori sa urmareasca cresterea vanzarilor si nu va acorda prea mare atentie profitabilitatii.
De asemenea mai trebuie sa tinem cont de fazele de crestere ale unei firme si sa adaptam indicatorii in functie de acestea. Ceea ce se potriveste in fazele initiale, nu este si ceea ce trebuie urmarit in etapele de consolidare.