Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
1. Cum se poate asigura o persoana fara venit la sanatate?
Sunt trei posibilitati:
1.1. Daca persoana se incadreaza in una din cele 19 categorii de persoane asigurate fara plata contributiei atunci practic ea este asigurata insa nu trebuie sa plateasca nimic.
1.2.Persoana poate sa devina coasigurat pe asigurarea altei persoane la care se afla in intretinere. Potrivit Ordinului nr. 1549/2018 persoanele asigurate la sanatate in sistemul public au posibilitatea de a lua in intretinere membrii ai familiei: sotul, sotia sau parintii care nu realizeaza venituri proprii. Acestia din urma dobandesc calitatea de coasigurati si vor avea acces la aceleasi servicii medicale precum o alta persoana asigurata in acest sistem. Copii minori si chiar si cei cu varsta intre 18 si 26 de ani, daca isi continua studiile, sunt asigurati automat in sistemul de sanatate fara ca acestia sa fie nevoiti sa plateasca contributia.
1.3.Persoana poate opta pentru depunerea declaratiei unice bifand asigurarea la sanatate. Devine asigurata din momentul depunerii declaratiei unice (deci nu din momentul platii).
2.Cat trebuie sa plateasca o persoana care doreste sa se asigure prin optiune la sanatate si care depune in acest sens declaratia unica ?
Daca persoana nu obtine venituri sau obtine venituri sub plafonul de 12 salarii minime pe economie va datora o contributie de 10%*6 salarii minime brute pe economie = 6* 2.230 lei = 1.338 lei. Asigurarea este valabila un an.
3. Cat datoreaza la sanatate o persoana care obtine venituri peste 12 salarii minime pe economie ?
Spre deosebire de punctul 2, aceste persoane sunt obligate sa achite contributia la sanatate , la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 10%*2.230 *12 = 2.676 lei.
4. Cum se face plata contributiei la sanatate?
Plata se efectueaza in baza declaratiei unice, nu vei mai primi alte decizii de impunere.
Plata se face in contul trezoreriei de care apartii , cont care are denumirea:
Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire -cont 5504
Lista cu conturile IBAN o gasesti AICI.
Mai intai alegi trezorerie de care apartii si apoi cauti contul cu denumirea de mai sus.
Plata o poti face direct la trezoreria de care apartii sau prin ordin de plata din contul tau bancar in contul de trezorerie mentionat.
Noi am extras aici o lista a codurilor IBAN ale principalelor trezorerii.
5. Cum poti verifica daca esti asigurat la sanatate?
Poti utiliza in acest sens platforma online pusa la dispozitie de CNAS:
http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

6. Daca esti salariat dar obtii si alte venituri (dividende, activitati independente, etc) peste plafonul de 12 salarii minime pe economie, mai datorezi contributia la sanatate si pentru acestea ?
Da, chiar daca esti salariat dar obtii separat de salariu si alte venituri care cumulat depasesc 12 salarii minime pe economie, datorezi CASS la nivelul a 12 salarii minime pe economie.
7.De ce servicii medicale poti benenfica, chiar daca nu esti asigurat la sanatate ?
Daca nu esti asigurat, poti beneficia de servicii medicale numai în cazul: urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, precum şi monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială , servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară , în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.
8. Te poti asigura la sanatate si pe perioade din urma, platind retroactiv?
Asigurarea de sanatate se incheie numai din momentul depunerii declaratiei unice, sau o data cu angajarea cu contract de munca. Nu se poate depune pe perioade din urma.
9. Poti sa te asiguri la sanatate pe perioade mai scurte de timp de cateva luni?
Asgurarea de sanatate se incheie pe o perioada de un an. Legislatia nu prevede perioade fractionate.
10.Ce se intampla daca ai estimat ca vei avea venituri care depasesc 12 salarii minime dar ulterior constati ca venitul realizat este sub plafon ?
Persoanele fizice al căror venit estimat se modifică în cursul anului în care se realizează veniturile și nu se mai încadrează în plafonul de 12 salarii își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat, oricând până la împlinirea termenului legal de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.