Top stiri economice externe care vizeaza Romania – saptamana 14-18 sept 2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Comunitatea românească este a doua ca mărime în Austria, după germani. Ministrul austriac pentru integrare și femei, Susanne Raab (ÖVP), a prezentat la 8 septembrie in Raportul despre Integrare 2020 ca 123.459 cetățeni români, reprezentând o creștere de 242,9% față de 2010, când erau 36.004, locuiesc în prezent în această țară.

2.România rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova. În structura exporturilor, produsele alimentare și cele animaliere au fost în frunte – 25,4%, utilajele și echipamentele pentru transport – 21,8% și produsele industriale – 19,8%. Principalii consumatori de produse din R.Moldova au fost România – 357 milioane de dolari (-20,4%), Rusia – 137,4 milioane de dolari (+ 1,4%) și Italia – 124,2 milioane de dolari (-2,7%).

3.Sezonieri români și sârbi obligați să lucreze 100 de ore pe săptămână la o fermă din Austria. Angajații de la o fermă de legume din Marchfeld (Austria Inferioară) primeau între 4,20 și 4,40 euro pe oră, însă plata nu acoperea toată durata de muncă. Neregulile au fost descoperite după o razie a gărzii financiare care primise un pont anonim. Ministrul de finanțe, Gernot Blümel (ÖVP), a declarat că nu tolerează „dumpingul salarial și înșelătoria socială”.

4.Moldovenii care muncesc în România, exceptați de la obținerea avizului de angajare. Cetățenii din Republica Moldova, care lucrează în România, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic, sunt exceptați de la obținerea avizului de angajare.

5. Compania austriaca de construcții Porr se va axa pe piețele din 7 țări, inclusiv România. Porr a pierdut 22,7 milioane de euro în prima jumătate a anului 2020.Pe lângă România, Porr își va consolida activitățile din Austria, Cehia, Elveția, Germania, Polonia și Slovacia.

6.Austria caută soluții pentru a suplini deficitul de îngrijitori ca urmare a pandemiei. În urma condițiilor de călătorie impuse, numeroși îngrijitori din România, Bulgaria și Croația nu mai doresc să se deplaseze în Austria. Deoarece numărul celor de peste 85 de ani se va tripla până în 2050, conform statisticilor operatorului privat de îngrijire SeneCura, acesta a început o campanie de recrutare a personalului din turism, unde sunt în prezent
55.000 de șomeri.

Sursa: imm.gov.ro

Articole similare

Comentariul tau aici