Evaluarea bunurilor- evaluator autorizat

Din 05.09.2011 a intrat in vigoare Ordonanta nr. 24 din 30 august 2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor

Aceasta ordonanţă reglementează activitatea de evaluare, precum şi modalitatea de organizare şi funcţionare a profesiei de evaluator autorizat.

ART. 2

(1) Activitatea de evaluare poate fi desfăşurată de orice persoană care are calitatea de evaluator autorizat.

(2) Prin evaluare, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege activitatea de estimare a valorii, materializată într-un înscris, denumit raport de evaluare, realizată în conformitate cu standardele specifice acestei activităţi şi cu deontologia profesională de un evaluator autorizat.

(3) Evaluatorul autorizat este persoana care a dobândit această calitate după parcurgerea etapelor reglementate de prezenta ordonanţă.

(4) Rapoartele de evaluare se elaborează la solicitarea oricărei persoane fizice sau juridice, de drept public ori privat.

 ART. 3

(1) Se înfiinţează Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, denumită în continuare Uniunea, persoană juridică autonomă, potrivit legii, care funcţionează ca organizaţie profesională de utilitate publică fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi, în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţă.

(2) Uniunea este autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România. Uniunea reprezintă interesele profesiei de evaluator autorizat la nivel naţional şi internaţional.

(3) Evaluatorii autorizaţi, membri ai Uniunii, în exercitarea independentă a profesiei, desfăşoară, în principal, următoarele activităţi:

a) evaluări de bunuri imobile;

b) evaluări de întreprinderi;

c) evaluări de bunuri mobile;

d) evaluări de acţiuni şi alte instrumente financiare;

e) evaluări de fond de comerţ şi alte active necorporale;

f) verificări de rapoarte de evaluare.

(4) Evaluatorii autorizaţi, în exercitarea independentă a profesiei, trebuie să fie percepuţi a fi liberi de orice constrângere care ar putea aduce atingere principiilor de obiectivitate şi integritate profesională.

CAP. II

Organizarea şi funcţionarea Uniunii

ART. 4

(1) Uniunea are sediul central în municipiul Bucureşti şi îşi poate constitui filiale, cu personalitate juridică, în reşedinţele de judeţ, în condiţiile prevăzute în regulamentul propriu de organizare şi funcţionare.

(2) Organizarea şi funcţionarea Uniunii se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare al acesteia, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

(3) Activitatea Uniunii se finanţează din următoarele surse:

a) taxe de înscriere şi de examinare;

b) cotizaţii anuale ale membrilor;

c) fonduri rezultate din manifestări ştiinţifice, tarife pentru servicii de formare şi pregătire profesională continuă prestate în conformitate cu prevederile legale;

d) drepturi editoriale specifice;

e) donaţii, sponsorizări şi alte venituri, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

ART. 5

(1) Uniunea are următoarele atribuţii:

a) atribuie calitatea de evaluator autorizat şi emite autorizaţii pentru exercitarea acestei profesii în condiţiile stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare;

b) organizează examenele pentru dobândirea calităţii de evaluator autorizat;

c) adoptă standardele de evaluare obligatorii pentru desfăşurarea activităţii de evaluare;

d) monitorizează aplicarea în desfăşurarea activităţii de evaluare a evaluatorilor autorizaţi a standardelor de evaluare adoptate de aceasta;

e) adoptă regulile şi principiile deontologice care guvernează activitatea evaluatorilor autorizaţi, în conformitate cu responsabilităţile şi demnitatea profesiei;

f) monitorizează respectarea regulilor şi principiilor deontologice care guvernează activitatea evaluatorilor autorizaţi;

g) sprijină formarea şi perfecţionarea profesională a evaluatorilor autorizaţi;

h) organizează evidenţa evaluatorilor autorizaţi, prin înscrierea acestora în Tabloul Uniunii;

i) asigură buna desfăşurare a activităţii de evaluare;

j) apără prestigiul şi independenţa profesională a membrilor săi în raporturile cu autorităţile publice, organismele specializate, precum şi cu alte persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;

k) colaborează cu organisme profesionale din ţară şi din străinătate;

l) elaborează şi publică ghiduri profesionale în domeniul evaluării;

m) editează publicaţii de specialitate;

n) organizează manifestări ştiinţifice în domeniul studierii şi dezbaterii problemelor teoretice şi practice ale evaluării;

o) organizează sau participă la conferinţe, congrese, colocvii, seminare sau alte manifestări profesionale cu caracter intern şi internaţional cu tematici din domeniul său de activitate ori din domenii conexe;

p) elaborează propuneri de modificare şi completare a actelor normative din domeniul de activitate al evaluatorilor autorizaţi şi le înaintează instituţiilor abilitate pentru promovare;

q) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute prin lege sau regulamentul propriu de organizare şi funcţionare;

r) editează periodic un buletin informativ destinat evaluatorilor autorizaţi pentru comunicarea tuturor actelor normative, hotărârilor şi deciziilor adoptate de organele sale de conducere.

(2) În exercitarea atribuţiilor sale legale, Uniunea adoptă, prin organele sale, în condiţiile prezentei ordonanţe, hotărâri, regulamente, codul de etică al profesiei şi procedura disciplinară. Hotărârile şi regulamentele aprobate de Conferinţa naţională, codul de etică al profesiei, precum şi orice acte de interes general ale Uniunii sau ale organelor sale de conducere se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ART. 6

(1) Organele de conducere ale Uniunii sunt: Conferinţa naţională, Consiliul director şi preşedintele în exerciţiu, denumit în continuare preşedinte.

(2) În afara organelor prevăzute la alin. (1), în cadrul Uniunii funcţionează Comisia de etică şi disciplină, Comisia de calificare şi atestare profesională, Comisia ştiinţifică şi de standarde, Comisia de evidenţă a membrilor, Comisia de verificare şi monitorizare, Comisia de relaţii interne şi internaţionale şi Comisia juridică. Comisiile îşi desfăşoară activitatea potrivit regulamentelor aprobate de Conferinţa naţională sau de Consiliul director, după caz.

ART. 7

(1) Conferinţa naţională este organul reprezentativ de conducere, care se constituie din membrii Consiliului director, foştii preşedinţi ai Uniunii, precum şi din câte un reprezentant la 20 de membri titulari desemnat de adunarea generală a fiecărei filiale înfiinţate potrivit art. 4 alin. (1).

(2) Conferinţa naţională şi adunările generale ale filialelor se reunesc o dată pe an şi ori de câte ori se consideră necesar, în condiţiile prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare al Uniunii, respectiv de organizare şi funcţionare al filialelor.

(3) Conferinţa naţională are următoarele atribuţii:

a) stabileşte strategia şi obiectivele generale ale Uniunii;

b) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli şi situaţiile financiare anuale;

c) aprobă raportul şi programul de activitate ale Consiliului director;

d) alege şi revocă preşedintele şi membrii Consiliului director;

e) aprobă şi revocă auditorul statutar;

f) numeşte şi revocă membrii Comisiei de etică şi disciplină;

g) aprobă membrii de onoare, la propunerea Consiliului director;

h) aprobă, la propunerea Consiliului director, înfiinţarea şi desfiinţarea filialelor, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora;

i) aprobă codul de etică al profesiei, regulamentul Comisiei de etică şi disciplină şi regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului director, la propunerea Consiliului director;

j) aprobă, prin hotărâre, standardele de evaluare, obligatorii pentru membrii Uniunii, la propunerea Consiliului director;

k) hotărăşte sancţionarea disciplinară a membrilor Consiliului director al Uniunii, la propunerea Comisiei de etică şi disciplină, potrivit regulamentului Comisiei de etică şi disciplină şi codului de etică al profesiei. Contestarea sancţiunilor aplicate se poate face, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ;

l) decide dizolvarea şi lichidarea Uniunii;

m) stabileşte destinaţia bunurilor rămase după lichidare, potrivit legii;

n) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de prezenta ordonanţă şi de regulamentul de organizare şi funcţionare al Uniunii.

(4) Termenul de reunire a Conferinţei naţionale nu poate fi stabilit mai devreme de 30 de zile de la data publicării convocării într-un ziar de largă răspândire naţională, iar, dacă la prima convocare Conferinţa naţională nu poate fi ţinută din cauza lipsei cvorumului, a doua convocare se poate fixa după minimum 10 zile de la prima convocare. Convocarea va cuprinde locul şi data desfăşurării Conferinţei naţionale, precum şi ordinea de zi.

(5) Pentru validitatea deliberărilor Conferinţei naţionale, la prima convocare este necesară prezenţa a jumătate plus unu din numărul participanţilor cu drept de vot, iar hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

(6) La a doua convocare Conferinţa naţională poate să delibereze oricare ar fi numărul celor prezenţi, iar hotărârile se adoptă cu votul majorităţii participanţilor.

(7) Conferinţa naţională este condusă de preşedinte sau, în lipsa acestuia, de prim-vicepreşedinte.

(8) Fiecare participant are dreptul la un vot. Membrii de onoare nu au drept de vot.

(9) Alegerea şi revocarea preşedintelui, membrilor Consiliului director, membrilor Comisiei de etică şi disciplină, precum şi alegerea şi revocarea auditorului statutar se fac numai prin vot secret, în conformitate cu procedura de alegeri aprobată de Consiliul director.

Pentru formatul complet al ordonantei, click aici.

Articole similare

One Thought to “Evaluarea bunurilor- evaluator autorizat”

  1. Si cu ANEVAR ce se intampla?

Comentariul tau aici