Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Delegarea inseamna exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca a salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului.
Exista un termen maxim pentru care poti fi delegat?
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Salariatul poate refuza prelungirea delegarii si acest lucru nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Atentie!
Cand calculam perioada de delegare, trebuie sa calculam in zile calendaristice, nu lucratoare.
Pe durata delegarii, contractul de munca nu se suspenda, iar salariatul isi pastreaza functia si celelalte drepturi prevazute in contract.
OUG 115 din 14.12.2023 vine cu clarificari in ceea ce priveste calculul delegarii luând în considerare dificultățile constatate în aplicarea unitară a facilităților fiscale acordate salariaților care desfășoară activitate în sectoarele construcții, gricultură, industria alimentară, precum și activitatea de creare de programe pentru calculator, fapt ce impune clarificarea reglementărilor în vigoare,ținând cont de faptul că lipsa clarificărilor privind modalitatea de aplicare a prevederilor fiscale referitoare la determinarea plafonului lunar neimpozabil de 3 salarii/remunerații, pentru indemnizațiile de delegare, detașare, creează premisele aplicării neunitare a regimului fiscal reglementat, fapt ce poate conduce la stabilirea unor sume suplimentare în sarcina angajatilor.
**Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Comanda acum : DIURNA 2024
Citeste si : Munca suplimentara si diurna