Adeverinte pe care le poate solicita un angajat

Un angajat poate solicita angajatorului diverse tipuri de adeverinte: unele sunt solicitate de institutiile statului, altele de banci, medic sau alte entitati.

In cazul firmelor cu un numar mare de angajati, eliberarea adeverintelor poate sa fie un proces mare consumator de timp.

Utilizatorii SmartBill Conta pot genereze aceste adeverinte, din modulul de salarizare, online, pentru diverse tipuri de solicitari:

-adeverinta de salariat

-adeverinta de venit pe ultimele 12 luni

-adeverinta de venit pentru banca

-adeverinta medic

-adeverinta stagiu de cotizare CM pe ultimele 12 luni

-adeverinta de vechime.

Aplicatia SmartBill Conta are avantajul ca permite generarea declaratiei de pe orcie calculator care este conectat la Internet.

Adeverintele se pot exporta in format word, se pot modifica si completa si ulterior generarii.

Unele dintre aceste adeverinte au un model stabilit prin acte normative.

De exemplu, modelul adeverintei pentru medic este prezentat in normele din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. ceasta adeverinta de salariat pentru medicul de familie este solicitata de angajat in scopul acordarii anumitor tipuri de concedii si indemnizatii.

Numarul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporara de munca este de 183 de zile, in interval de un an, pentru boli obisnuite.

De aceea, adeverinta trebuie sa contina si informatia cu privire la numarul de zile de concediu medical din ultimele 12/24 luni.

Un alt tip de adeverinta, cea de salariat, este reglementata de Hotararea 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor care prevede ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Adeverinta pentru banca este adesea solicitata de catre angajatii care doresc sa ia un credit bancar si contine un istoric al veniturilor din ultimele luni.

Articole similare

Comentariul tau aici