Balanta contabila: instrumentul de baza pentru analiza situatiei firmei tale

In contabilitatea oricarei entitati, finalul de luna se marcheaza prin generarea si verificarea balantei contabile. Este instrumentul de verificare la finalul oricarei luni al modului de efectuare a inregistrarilor, documentul solicitat de banca atunci cand face analiza unei solicitari de credit, de ANAF in diferite situatii, documentul de baza pentru intocmirea situatiilor financiare, samd.

Daca utilizezi SmartBill poti sa generezi balanta direct din aplicatia de contabilitate, de oriunde ai acces la internet, astfel ca oricand ai cateva momente poti sa faci verificarile dorite. Nu ai nevoie sa te conectezi remote, sa apelezi la retele, sau sa fii la birou pentru a face acest lucru.

In SmartBill Conta gasesti balanta in modulul de Rapoarte:

Si poti sa o generezi flexibil, in diferite modalitati:

  • analitica sau sintetica
  • pentru un cont sau pentru toate conturile
  • afisand sau nu conturile fara tranzactii
  • afisand sau nu conturile extrabilantiere
  • cu solduri initiale sau nu, cu rulaje sau fara. Coloanele implicite sunt cele de mai jos:

Balanta se poate exporta in excel, pdf, sau se poate tipari direct din aplicatie.

Atunci cand treci pentru prima data la utilizarea programului de contabilitate SmartBill Conta va trebui sa importi balanta. Poti face acest lucru dintr-un fisier excel, dupa un format propus de aplicatie. Acesta se descarca de pe site, se completeaza si se importa in aplicatie.

Cand faci inchiderea de luna, trebuie sa accesezi optiunea Note diverse – Inchidere de luna.

La inchiderea de luna se efectueaza automat notele specifice in mod automat:

  • amortizarea
  • inregistrarea salariilor
  • reevaluarea conturilor in valuta
  • inchiderea conturilor de TVA si
  • inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli.

Lunile inchise se pot redeschide in situatia constatarii unor erori sau omisiuni , notele contabile de inchidere se pot sterge automat si se pot rula din nou inchiderile, cu refacerea notelor contabile de inchidere.

Aceasta optiune de a nu fi sterse notele de inchidere este utila atunci cand vrei sa adaugi de exemplu inregistrari pe o luna inchisa care nu afecteaza venituri, cheltuieli sau TVA. In felul acesta doar deschizi luna, inregistrezi nota si inchizi luna la loc, lasand notele de inchidere nemodificate.

Balanta contabila ca document este reglementata de O 2634/2015 privind documentele financiar- contabile. Potrivit acestui ordin, balanta de verificare este documentul contabil utilizat pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate si controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si cea analitica, precum si principalul instrument pe baza caruia se intocmesc situatiile financiare anuale si raportarile contabile stabilite potrivit legii.

Balanta de verificare se intocmeste pe baza totalurilor preluate din Cartea mare (sah), respectiv din fisele deschise distinct pentru fiecare cont sintetic.

Pentru verificarea inregistrarilor in contabilitatea analitica se pot intocmi balante de verificare analitice.

Aplicatia SmartBill Conta genereaza automat si pdf-ul pentru bilantul contabil, gata completat, pe baza datelor din balanta.

In contextul in care doresti sau esti obligat sa lucrezi de la distanta, aceasta flexibilitate generata de SmartBill Conta este de foarte mare ajutor.

Articole similare

Comentariul tau aici