Bine de stiut despre pauza de masa

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Dreptul la pauza de masa este reglementat prin Codul muncii la articolul 134.

Iata cateva prevederi legale bine de stiut despre pauza de masa

  1. In situatia in care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
  2. Codul muncii nu prevede strict o durata a pauzei de masa sau modul in care aceasta trebuie luata. Fiecare angajator poate stabili prin regulamentul intern sau contractul colectiv modul in care se poate lua.
  3. Cele mai frecvente situatii in practica sunt pauzele de masa de 30 de minute sau de o ora.
  4. Tinerii cu varste pana la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.
  5. Pauzele nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern. Asadar, regula generala este ca pauzele nu se includ in durata timpului de munca.

Articole similare

One Thought to “Bine de stiut despre pauza de masa”

  1. adriana gogoasa

    CM este cu program de 8 ore, respectiv de la 08.00 la 16.00,cum se incadreaza pauza de masa de 1 ora? trec program de la 08.00 la 17.00 ? atunci depasesc 8 ore.

Comentariul tau aici