Calculul diurnei in tara -10 lucruri bine de stiut

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

1.Pentru a beneficia de diurna persoana trebuie sa fie in delegare sau detasare .

2.Diurna se calculeaza ca o suma fixa/zi.

3.In prezent, la entitatile private diurna deductibila este de 42.5 lei/zi. Suma pe care o acorda entitatea poate fi mai mica sau mai mare. In cazul in care este mai mica sau egala cu 42.5 lei/zi, suma totala este o cheltuiala deductibila pentru firma. In cazul in care este mai mare, diferenta este considerata venit de natura salariala si supus impozitului si contributiilor sociale.

4.Numarul zilelor calendaristice in care persoana se află în delegare sau detașare se socotește de la data și ora plecării până la data și ora înapoierii mijlocului de transport din și în localitatea unde își are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detașare.

5.Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizația se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

6.Diurna se acorda pentru intreaga perioada a deplasarii, in functie de zilele calendaristice calculate ca si mai sus. Nu are importanta daca zilele sunt lucratoare sau nu.

7.Soferii nu pot beneficia de diurna deductibila,  nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii.Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).

8. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului

9.In contabilitate diurna deductibila se inregistreaza in contul 625  Cheltuieli cu deplasari, detaşari şi transferuri.

10.Din 2016 si administratorii pot beneficia de diurna.

Articole similare