Ce consecinte va avea BREXIT dpdv financiar-contabil?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Daca ai parteneri de afaceri din Marea Britanie, dupa BREXIT vor aparea cateva modificari in tratamentul fiscal al tranzactiilor.
Cand va fi afectata compania ta?
a) cand vei vinde produse sau vei presta servicii către UK
b) cand vei cumpara produse sau vei primi servicii din UK sau
c) cand vei tranzita marfuri pe teritoriul UK.

Tranzactiile cu bunuri in/din UK vor trebui supuse formalitatilor vamale de import/export.
La importuri se va achita TVA in vama si taxe vamale de import.
Se pot aplica interdictii sau restrictii in cazul anumitor marfuri care intra in UE din Regatul Unit, ceea ce inseamna ca ar putea fi necesare licente de import sau de export.
Importurile de animale și produse animaliere vor intra sub incidenta controalelor vamale, necesitand in plus avize veterinare, sanitare si fito-sanitare.
Exporturile catre Regatul Unit vor fi scutite de TVA. Pentru circulatia marfurilor catre Regatul Unit va fi necesara o declaratie de export.
Compania va trebui sa faca demersurile necesare obtinerii codului EORI.
Astfel de livrari si achizitii nu se vor mai califica ca livrari si achizitii intracomunitare (nu se va mai inregistra taxare inversa la achizitii) ci ca exporturi si importuri, si se vor declara diferit in decontul de taxa. La import se va datora TVA , exportul va beneficia de scutire.
Serviciile achizitionate/prestate catre parteneri din UK nu vor mai fi supuse regulilor aferente prestarilor/achizitiilor intracomunitare, ele urmand a fi incadrate in acelasi fel ca serviciile achizitionate/prestate de/ de la parteneri din afara UE.
Este bine sa fie verificata valabilitatea contractelor de servicii cu prestatorii din Marea Britanie si existenta unor eventuale clauze Brexit.
• In ce priveste consecintele pe linie de accize ale iesirii Regatului Unit, fara acord, din UE, Directia Generală a Vamilor atentioneaza operatorii economici autorizati sa deruleze operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv de accize prin intermediul EMCS sau cu accize platite in statul membru de expeditie ca retragerea Regatului Unit din UE poate avea impact asupra operatiunilor transfrontaliere intracomunitare cu produse accizabile catre, dinspre si prin Regatul Unit. Astfel, expeditorii si destinatarii autorizati trebuie sa examineze noile lor obligatii dupa data retragerii.
Ca principii generale:
• autorizatiile emise in Regatul Unit nu vor mai fi valabile in Statele Membre. Astfel, orice document administrativ electronic, document administrativ simplificat sau in procedura alternativa aprobat de autoritatea competentă din Regatul Unit inainte de data retragerii nu mai este o dovadă valabila a statutului unional al marfurilor;
• nu se pot face schimburi de mesaje electronice intre statele membre şi Regatul Unit prin platformele de comunicaţii gestionate de Uniunea Europeana, cum ar fi EMCS;
• nu poate fi iniţiată o nouă mişcare intracomunitară de produse accizabile către sau dinspre Regatul Unit după data retragerii;
• toate mişcările în curs de desfăşurare cu produselor accizabile provenind din sau către Regatul Unit vor fi considerate, după data retragerii, deplasări din sau către o tară terţă, cu toate consecinţele aplicabile (de exemplu, statutul mărfurilor din afara UE, procedurilevamale aplicabile, confiscarea mărfurilor în caz de nerespectare)

• În prezent, datele cu caracter personal pot circula liber între statele membre ale UE. Post-Brexit, transferul datelor cu caracter personal din UE către Regatul Unit va fi în continuare posibil, dar va face obiectul unor condiții specifice prevăzute în dreptul UE.

Articole similare

One Thought to “Ce consecinte va avea BREXIT dpdv financiar-contabil?”

  1. Raluca

    Buna ziua,
    Stiti cumva daca exista conventii de aplicare conditii de achizitii intracomunitare in continuare, pana apare o noua metodologie, odata cu Brexit? Sau la achizitie din UK, acum se trece direct pe aplicare de import?
    Multumesc

Comentariul tau aici