Ce este exceptia de neconstitutionalitate ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

La o simpla interogare a monitorului oficial, observam multe decizii pentru aprobarea/respingerea exceptiei de neconstitutionalitate invocata pentru diverse puncte ale unor acte normative.

Exceptia de neconstitutionalitate este un mijloc prin care se sesizează Curtea Constituţională asupra neconcordanţelor existente între unele dispoziţii legale  şi dispoziţiile Constituţiei.

Organul care hotaraste asupra acestor cazuri este Curtea Constituţională care are printer altele si atribuţia de a hotări asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;

Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia. 
Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
Dacă excepţia este inadmisibilă, instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.

Articole similare

Comentariul tau aici