Certificat de atestare fiscala emis de organul fiscal local

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ce este un certificat de atestare fiscala emis de organul fiscal local?

Certificatul de atestare fiscala este eliberat de organul fiscal local la cererea contribuabilului sau plătitorului. De asemenea, poate fi emis la solicitarea autorităților publice, în condițiile prevăzute de lege, precum și la cererea notarului public, dacă acesta are o delegare din partea contribuabilului.

Acest certificat se bazează pe informațiile din evidențele creanțelor fiscale ale organului fiscal local și conține toate obligațiile fiscale restante, precum și, după caz, obligațiile scadente până în prima zi a lunii următoare depunerii cererii. De asemenea, include și alte creanțe bugetare stabilite prin titluri executorii, aflate în evidența organului fiscal pentru recuperare.

Termenul de emitere a certificatului

Certificatul trebuie emis în cel mult două zile lucrătoare de la solicitare și este valabil timp de 30 de zile de la data emiterii.

Certificatul poate fi prezentat atât în original, cât și în copie legalizată, către orice solicitant.

Pentru vânzarea sau transferul dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport, proprietarii trebuie să prezinte un certificat de atestare fiscală care să ateste plata tuturor obligațiilor fiscale datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale unde este înregistrat fiscal bunul. În plus, proprietarul trebuie să fi achitat impozitul datorat pentru anul în care are loc transferul, cu excepția situației în care impozitul este datorat de o altă persoană.

Excepție de la această obligație o au proprietarii mijloacelor de transport care înstrăinează bunul utilizând formularul de contract de înstrăinare-dobândire aprobat prin ordin al ministrului, conform legislației în vigoare; aceștia nu trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală.

Actele de transfer pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport făcute fără respectarea prevederilor anterioare sunt nule de drept.

Obligația de prezentare a certificatului și nulitatea actelor nu se aplică în cazul executării silite, procedurilor de insolvență sau lichidare.

Citeste si : Inregistrarea in contabilitate a lipsurilor din casierie: imputabile sau neimputabile

Articole similare

Comentariul tau aici