Cheltuiala cu asigurarea autoturismului: propriu, comodat sau inchiriat

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In activitatea unei companii, utilizarea autoturismelor este frecvent intalnita, fie ca este vorba despre masini detinute in proprietate, fie despre vehicule utilizate in baza unui contract de comodat sau inchiriate.

Una dintre intrebarile uzuale in practica este daca si in ce masura cheltuielile cu asigurarea (RCA si CASCO) sunt deductibile fiscal, in functie de modul de utilizare si de titlul detinerii autoturismului.

1. Asigurarea pentru autoturismul detinut de societate

Daca autoturismul este in proprietatea companiei si este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice, atunci cheltuielile cu asigurarea sunt, in principiu, deductibile, cu anumite conditii.

  • Daca autoturismul este utilizat exclusiv in scop profesional, cheltuielile cu asigurarile sunt integral deductibile.
  • Daca autoturismul este utilizat atat in scop personal, cat si profesional, deductibilitatea este limitata la 50% pentru cheltuielile cu asigurarile si alte cheltuieli aferente (carburant, reparatii, intretinere etc.).

Este important ca firma sa aiba o politica clara privind utilizarea masinilor si sa justifice scopul profesional prin foi de parcurs sau alte documente justificative.

2. Asigurarea pentru autoturismul in comodat

In cazul in care autoturismul este folosit in baza unui contract de comodat, adica este imprumutat cu titlu gratuit de la un tert (de regula o persoana fizica), lucrurile devin mai nuantate.

Tratament fiscal:

  • cheltuielile cu primele de asigurare sunt nedeductibile

Baza legala : art. 25 alin.(4) lit.g) din Codul fiscal

“Sunt nedeductibile : …

g) cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele și riscurile asociate activității contribuabilului, cu excepția celor care privesc bunurile reprezentând garanție bancară pentru creditele utilizate în desfășurarea activității pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale”

Observam ca nu se include in exceptii comodatul, spre deosebire la inchiere sau leasing.

3. Autoturism inchiriat

Conform aceluiasi art. 25 alin.(4) lit. g) din Codul fiscal, sunt deductibile cheltuielile cu primele de asigurare pentru autoturismele inchirate astfel:

  • Daca autoturismul este utilizat exclusiv in scop profesional, cheltuielile cu asigurarile RCA si CASCO sunt integral deductibile.
  • Daca autoturismul este utilizat atat in scop personal, cat si profesional, deductibilitatea este limitata la 50% pentru cheltuielile cu asigurarile si alte cheltuieli aferente (carburant, reparatii, intretinere etc.)

Pentru a minimiza riscurile fiscale in cele 3 situatii, se recomanda dupa caz:

  • sa existe un contract de comodat/ inchiriere valabil
  • sa fie completate foi de parcurs si alte documente care atesta utilizarea in interes de business a autoturismului.
  • cheltuielile sa fie justificate in mod obiectiv si in interesul activitatii firmei.

Concluzii

Cheltuielile cu asigurarea autoturismelor pot fi deductibile fiscal, insa regimul fiscal variaza in functie de titlul detinerii (proprietate vs comodat) si de modul de utilizare (exclusiv profesional vs mixt). Pentru a beneficia de deductibilitate si a evita riscurile in cazul unui control ANAF, este esential ca firmele sa aiba documentatie justificativa completa si corect intocmita.

Citeste si: Cadouri acordate angajatilor si clientilor 2025

Articole similare

Comentariul tau aici