Codul de procedura fiscala modificat prin Ordonanta 31/2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015 a fost modificata prin Ordonanta 31 publicata in MOF 857 din 31.08.2022.

Despre proiectul de modificare am scris pentru prima data in articolul : Modificari la Codul de procedura fiscala -proiect din 25.08.2022.

Actul normativ integral poate fi consultat AICI.

Principalele modificari sunt:

1.Fiscul va publica si lista cu entitatile care NU au obligatii fiscale restante.

Organul fiscal central, precum și organul fiscal local au obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor persoane juridice care au declarat și au achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu au obligații restante.Lista se publică trimestrial până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. Procedura de aplicare a prezentului articol se aprobă: a) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al președintelui A.N.A.F.; b) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre a consiliului local.

2.Actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanță potrivit alin. (16) sau (17), după caz, iar acesta se consideră comunicat la data punerii la dispoziția contribuabilului/plătitorului prin aceste mijloace

3.Restituirea taxei pentru emiterea solutiei fiscale anticipate

Se introduce in Codul de procedura fiscala prevederea ca contribuabilul/plătitorul solicitant nu are dreptul la restituirea taxei achitate pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate în cazul în care cererea intră în procedura de analiză pe fond în vederea soluționării prin emiterea ordinului ministrului finanțelor de aprobare/respingere a cererii de emitere a soluției fiscale individuale anticipate. Prin excepție de la prevederile prezentului alineat, taxa pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate se restituie contribuabilului/ plătitorului în următoarele situații:

a) contribuabilul/plătitorul renunță la cererea pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate în 15 zile de la data depunerii cererii, termenul alocat analizei prealabile;

b) contribuabilul/plătitorul care este notificat de organul fiscal competent despre faptul că cererea nu a fost luată în considerare ca urmare a analizei prealabile și, totodată, despre posibilitatea depunerii unei noi cereri sau renunțarea la cererea curentă comunică opțiunea sa cu privire la renunțare și solicită restituirea taxei de emitere.

4. NIF pentru nerezidenti

Se excepteaza de la atribuirea numărului de identificare fiscală, a persoanele nerezidente care sunt înregistrate fiscal și care comunică ONRC informații referitoare la înregistrarea fiscală în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi. De asemenea, se propune ca după emiterea certificatului de înregistrare fiscală acesta să se păstreze de către organul fiscal până la data ridicării de către contribuabil sau imputernicitului acestuia.

5.Ca diferenta fata de versiunea din proiect, in varianta finala nu s-au mai exclus de la esalonarea la plata taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată.

6.S-a modificat duratei de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți, respectiv durata maximă de efectuare a inspecției fiscale să fie de 180 de zile, similar cu durata prevăzută pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare.

Articole similare

Comentariul tau aici