Instructiuni de completare a formularului 225 “Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise”
cod M.F.P. – A.N.A.F. 14.13.01.13/a.t.v.
Declaraţia se depune de persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise şi au obligaţia stabilirii trimestriale a câştigului net/pierderii nete, calculării şi virării impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru anul fiscal 2010, stabilirea plăţilor anticipate se efectuează pentru câştigurile realizate din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, începând cu data de 1 iulie 2010.
Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular.
Termen de depunere:
– trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărui trimestru;
– ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia anterioară, prin completarea unei declaraţii rectificative până la termenul prevăzut de lege, situaţie în care se va înscrie “X” în căsuţa special prevăzută în formular în acest scop.
Declaraţia se completează în două exemplare:
– originalul se depune la:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal competent, definit potrivit legii, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice.
– copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.
Declaraţia se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului sau a împuternicitului acestuia.
Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
Declaraţia se completează de către contribuabili/împuterniciţi pe baza informaţiilor transmise de intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit, potrivit dispoziţiilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Contribuabilii depun o singură declaraţie, indiferent de numărul tranzacţiilor efectuate sau numărul intermediarilor/societăţilor de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit prin intermediul cărora au fost realizate câştigurile din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Adresa – se înscrie adresa domiciliului fiscal.
Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală – se înscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecărui contribuabil sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
II. DATE PRIVIND STABILIREA PLĂŢILOR ANTICIPATE
rd.1 Câştig cumulat, la sfârşitul perioadei de raportare – se înscrie suma reprezentând câştigurile înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare de la toţi intermediarii, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
rd.2 Pierdere cumulată, la sfârşitul perioadei de raportare – se înscrie suma reprezentând pierderile înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare de la toţi intermediarii, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
rd.3 Câştig net, la sfârşitul perioadei de raportare (rd.1 – rd.2) – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre câştigurile (rd.1) şi pierderile (rd.2) înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
Se completează numai în situaţia în care câştigurile sunt mai mari decât pierderile.
rd.4 Pierdere netă, la sfârşitul perioadei de raportare (rd.2 – rd.1) – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre pierderile (rd.2) şi câştigurile (rd.1), înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
Se completează numai în situaţia în care pierderile sunt mai mari decât câştigurile.
ATENŢIE: Pentru anul 2010, la rd.1 – 4 se înscriu, după caz, sumele reprezentând câştigurile, pierderile, câştigul net sau pierderea netă înregistrate cumulat începând cu 1 iulie 2010 până la sfârşitul trimestrului de raportare, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
rd.5 Impozit datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare (rd.3×16%) – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra câştigului net, la sfârşitul perioadei de raportare la care se referă declaraţia (rd.3).
În situaţia în care, la sfârşitul trimestrului de raportare a rezultat pierdere netă din tranzacţionarea titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, la rd.5 se înscrie cifra „0”.
rd.6 Impozit datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare precedente – se înscrie suma reprezentând impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului anterior, respectiv se preia suma de la rd.5 din declaraţia depusă pentru perioada de raportare precedentă.
rd.7 Impozit de plată (rd.5 – rd.6) – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare (rd.5) şi impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare precedente (rd.6).
Se completează numai în situaţia în care impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare este mai mare decât impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare precedente.
rd.8 Impozit de restituit (rd.6 – rd.5) – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare precedente (rd.6) şi impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare (rd.5).
Se completează numai în situaţia în care impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare precedente este mai mare decât impozitul datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare.
III. DATE DE IDENTIFICARE A ÎMPUTERNICITULUI
Se completează numai în cazul în care obligaţiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către împuternicitul desemnat de contribuabil, potrivit Ordonanţei
Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Adresa – se înscrie adresa domiciliului fiscal.
Cod de identificare fiscală – se înscrie codul de identificare fiscală a împuternicitului.
[…] Completarea Formularului 225 privind impozitul din vanzarea titlurilor de valoare […]
[…] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]
[…] Intructiuni privind completarea Declaratiei 225 […]
[…] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]