Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ce este un sediu secundar?
Sediul secundar este un loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea contribuabilului, cum ar fi:
- birou
- magazin
- atelier
- depozit și altele asemenea
- un șantier de construcții, un proiect de construcție, ansamblu sau montaj ori activități de supervizare legate de acestea, numai dacă șantierul, proiectul sau activitățile durează mai mult de 6 luni.
- sediile permanente definite potrivit Codului fiscal.
Declararea sediilor secundare la ANAF se face astfel:
Sedii secundare deschise in tara
Contribuabilul are obligaţia de a declara organului fiscal central, înfiinţarea de sedii secundare, în termen de 30 de zile de la:
a) data înregistrării/menţionării acestora la registrul comerţului sau în alte registre în care a fost înregistrată entitatea care le-a înfiinţat;
b) data actului de înfiinţare, în alte cazuri decât cele prevăzute la lit.a).
Sedii secundare deschise in strainatate
Contribuabilul cu domiciliul fiscal în România are obligația de a declara, în termen de 30 de zile, înființarea de filiale și sedii secundare în străinătate.
Important!
Contribuabilul care înregistrează sediile secundare ca plătitoare de salarii și de venituri asimilate salariilor potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, NU ARE obligația declarării acestor sedii potrivit prezentului articol. Dispozițiile art. 32 alin. (7) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, rămân aplicabile.
Documente necesare
- Declarația este însoțită de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală a contribuabilului de care aparține sediul secundar sau filiala, precum și de copii ale documentelor doveditoare ale informațiilor înscrise în aceasta.
Baza legala : art. 85 Codul de procedura fiscala
Citeste si: