Extinderea competentei de efectuare a verificarilor situatiei fiscale la persoane fizice- proiect din 04.07.2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

ANAF a publicat in 04.07.2022 un proiect legislativ prin care urmareste extinderea competentei de efectuare a verificarii situatiei fiscale la persoane fizice.

În cadrul activității de analiză de risc, ANAF a identificat un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile la un număr ridicat persoane fizice ( peste 561.000) care potrivit notei de fundamentare excede capacitatea actuala a A.N.A.F. de efectuare a verificărilor. În prezent, conform art. 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 2778/2022 competenţa de exercitare a verificării situaţiei fiscale
personale şi a activităţilor preliminare acesteia sunt competente să exercite verificarea situației fiscale personale, doar Direcţia generală control venituri persoane fizice şi serviciile de verificări fiscale din cadrul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.
Prin proiect, se propune extinderea competenței de efectuare a verificării situației fiscale personale și la structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.
Prin extinderea competenței se urmărește creșterea capacității de efectuare a verificărilor (creșterea numărului de persoane fizice cu risc de neconformare care vor fi supuse verificărilor) în scopul tratării într-un mod mai eficient a cazurilor de neconformare.

Articole similare

Comentariul tau aici