Finantarea prin IMM Invest- la ce sa fim atenti? Interviu cu Nicolae Barbu, compania de consultanta Innovative Professional Services

Nicolae Barbu este directorul general al companiei Innovative Professional Services (IPS – www.ips-ro.ro), specializata in facilitari de finantari, management relatii si instruire.

In 28.04.2020 portalul prin care se pot depune solicitari de finantare prin programul IMM Invest Romania a devenit functional si conform datelor din comunicatele de presa exista un interes puternic pentru acesta.

1.Ce considerati ca trezeste interesul atat de puternic al antreprenorilor pentru aceasta finantare?

In primul rand acuta nevoie pentru unele transfuzii financiare imediate, ce pot fi doar simple finantari punte/termen mediu (capital de lucru) cu ajutorul carora depasesti actualul context dificil sau dezvoltarii/noi linii de business (creditul de investitii). Daca satisfacerea acestei nevoi vine la pachet cu ceva bonusuri, automat interesul creste. Bonusurile in discutie sunt: max. 80-90% din credit va fi garantat de stat, dobanzile competitive (aprox 4.5-5% conform cotatiilor Robor la zi), grant prin plata dobanzilor si comisioanelor de garantare de catre stat pana la 31.12.2020 (cu posibilitate de prelungire), formulele destul de permisive care iti sugereaza suma maxima la care poti spera (max 0.5-10M Lei). 

2.In opinia dvs, credeti ca antreprenorii sunt bine documentati in privinta aspectelor financiare ale acestui program? Cum poti face sa te documentezi corect inainte de a aplica?

Fiecare s-a documentat cat a considerat el necesar. In general, am constat ca acest context Covid nu le-a modificat apetitul si disponibilitatea pentru extra informare. In frecvente cazuri, in discutiile purtate pe subiect, regaseam in discursul lor brief-ul titlurilor comerciale/marketate si anume: ‘nu voi plati niciodata dobanda la acest credit’, ‘nu mai am nevoie de nici o alta garantie’ si ‘pot cere 10M Lei, ca voi gasi eu ce sa fac cu ei’.  

3.Considerati ca bancile vor fi mai prudente in analiza dosarelor decat in alte situatii? Ce vor analiza bancile ?

Prudenta sau flexiblitatea fiecarei banci urmeaza sa o aflam si se va corela cu apetitul lor pentru risc. Ma astept la o favorabilitate in analiza solicitarilor venite din partea clientilor de casa, cei cu care deja banca are o relatie consolidata. Asteptarile mai sunt pentru fluxuri de analiza usor/mai accelerate (preCovid un dosar de complexitate medie se finaliza in 2-2.5 luni) insa cu focus pe punctele strategice in analiza solicitarii.

Mai anticipez ca bancile sa-si mentina focusul spre ce a contat in preCovid si anume: omul/oamenii din spatele afacerii, ideea, materializarea ei (sumele de prin financiare), diferentiatorii si planurile viitoare. Diferit/mai nou ma astept la focus spre actiunile firmei in perioada Covid si cum/daca aceasta situatie a lasat cateva randuri noi in manualul de proceduri si/sau in planurile viitoare ale companiei.

4.Cum se va rezolva comunicarea cu bancile – schimbul de documente, in contextul in care este recomandata pastrarea distantei?

Derularea fluxului de transfer documente este din punctul meu de vedere deja adaptat contextului. Si anterior necesitatii distantarii sociale o mare parte din documente (nu si cele initiale aferente deschiderii de cont de KYC & AML) se transmiteau initial bancii pe email si ulterior se livrau si fizic cu toate autografele aferente. Prin IPS resimtim o simplificare a modului de transferare documente client-banca, mai ales ca tot mai des este folosita semnatura digitala/electronica. Inclusiv pe partea initiala, aferenta deschiderii de cont, au existat flexibilizari in perioada aceasta, prin posibilitatea de a-ti operationaliza un cont PJ prin online.

Comunicarea ce nu implica documente, cea de predare/preluare informatii, eu am resimtit-o mult imbunatatita si cu multe avantaje (timp/logistica/costuri) care daca nu sunt folosite si in viitor inseamna ca am trecut, ca business, prin Covid degeaba. Caz concret, screeningul preliminar al unui client s-a facut printr-un call WhatsApp in 3 participanti, clientul in Constanta (am schimbat judetul, dar nu departe de cel real), banca din Bucuresti si IPS din Cluj.  

5.Care sunt avantajele financiare ale acestui program vs un credit direct de la banca?

Acest program este tot un credit de la banca, n-as duce discutia spre alta directie ca atunci pierzi sensul raspunderii ce-l are un credit bancar si anume: necesitatea colateralizarii, rambursarii si remunerarii banilor imprumutati prin dobanda. Avantajele financiare pentru un credit IMM Invest sunt: max. 80-90% din credit garantat de stat, dobanzile competitive (aprox 4.5-5% conform cotatiilor Robor la zi), grant prin plata dobanzilor si comisioanelor de garantare de catre stat pana la 31.12.2020 (cu posibilitate de prelungire).

6. Puteti sa ne dati un exemplu de firma care are sanse foarte bune sa ia un astfel de credit ?

In afara companiilor mici, n-as indrazni sa sper ca se vor folosi sabloane de eligibilitate pentru clienti, deci un raspuns general nu poate fi dat. Din punctul meu de vedere cu sanse foarte bune vad o firma ce: livreaza produs/servicii ce acopera necesitatile parterului din piramida Maslow, ce a reusit sa se mentina pe linia de plutire in perioada Covid, ce are planuri si actiuni (plus sumele din spatele, ce se anticipeaza) deja pregatite postCovid, ce solicita suma minima de care are nevoie pentru a-si implementa planurile anterior enuntate.

7. Dar o firma care nu are sanse la un astfel de credit, cum arata din punct de vedere financiar?

Exact cum arata o firma care anterior Covid primea un refuz de la banca. Nu ma astept ca acest IMM Invest sa te faca, prin garantia statului, din non-bancabil in unul blue-chip pentru o banca. Pe scurt, daca ai: capitaluri negative, dezechilibre majore bilantiere, insuficienta profitabilite operationala pentru acoperirea sumelor datorate bancilor si/sau nu poti justifica nevoia de finantare (exemplu pentru capital de lucru).

8. Daca luam exemplul unei firme cu cifra de afaceri mica, dar cu profit mare, care activeaza in domeniul serviciilor si doreste sa obtina o finantare prin acest program, pentru a-si achizitiona un spatiu de birouri, credeti ca va avea sanse de a o obtine ?

Depinde. As pleca in primul rand de la mentiunea ca orice investitie derulata prin acest program (imobiliara sau nu) din punctul meu de vedere ar trebui sa fie una care se recupereaza in maxim 6 ani, acesta fiind termenul maxim pentru creditele de investitii permise sub IMM Invest. Te poti incadra in astfel de termene daca vii tu cu o contributie mai mare, altfel este clar ca trebuie din alte surse terte-proiectului sa realoci resurse.

‘Depinde’-le initial poate fi in favoarea ta ca raspuns daca:

  • anterior ai folosit in chirie spatiul si nu era la vreun pret preferential/afiliat, altfel profitul mare poate sa nu mai fie dupa aparitia dobanzilor
  • daca este corelat cu nevoile tale actuale si cu cele pe termen mediu ce tin cont de dinamica afacerii tale
  • nivelul contributiei tale la proiect (din acel profit mare, care speram ca nu a fost stimulat de cei doar 5% a.i. sa nu se odihneasca in capitaluri) este in parametrii vizati de banca
  • daca firma aceasta este un satelit intr-un grup mai mare si grupul poate oferi o sustinere angajanta pentru ea (codebitorat)

Va multumim.

Articole similare

One Thought to “Finantarea prin IMM Invest- la ce sa fim atenti? Interviu cu Nicolae Barbu, compania de consultanta Innovative Professional Services”

  1. Stefan

    In sfarsit un articol mai mult decat ok si ancorat in realitate. In concluzie cam 2-3 firme din 10 vor fi creditate. Mai sunt niste banci dubioase care asteapta sa culeaga firmiturile respinse de bancile mai serioase, in special cele care au semnat conventia in primele zile.

Comentariul tau aici