Fiscul va incrimina neplata impozitelor insa doar pentru cele considerate restante – proiect 17.02.2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In data de 17.02.2022 Ministerul de Finante a publicat un nou proiect legislativ care sa modifice unele aspecte ce tin de incriminarea neplatii unor impozite.

Prin OUG nr.130/2021 a fost modificată și completată Legea evaziunii (Legea nr. 241/2005) prin introducerea unui nou articol, respectiv art.6^1, care, la alin.(1) prevede faptul că reprezintă infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a ampozitelor şi/sau contribuţiilor care se regăsesc în anexă la lege.

Despre aceasta lista am mai scris aici: Modificari privind sanctionarea faptelor de evaziune fiscala de la 1 martie 2022

Ulterior acestor modificări legislative, au apărut o serie de reacții în spațiul public, legate de faptul că există foarte multe situații în care contribuabilii nu-și pot achita obligațiile fiscale, inclusiv cele pe care sunt obligați, potrivit legii, să le rețină la sursă și să le plătească, din cauza neîncasării la scadență sau într-un termen rezonabil de la scadență a unor creanțe deținute de ei sau de achitarea de către aceștia a unor datorii sau efectuarea unor cheltuieli necesare continuării activității, în special pe fondul greutăților economice cu care se confruntă ca urmarea efectelor pandemiei de coronavirus.
De asemenea, contribuabilul se poate afla într-una din situațiile prevăzute la art.157, alin.(2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în care obligațiile lor de plată nu sunt considerate a fi obligații fiscale restante (au în derulare înlesniri la plată, au plan de reorganizare judiciară aprobat şi confirmat în condiţiile legii, etc.).

Prin proiectul legislativ publicat in 17.02.2022, MF propune modificarea și completarea art.6^1 din Legea nr.241/2005.

Propunerea acoperă și situațiile în care contribuabilul, din disponibilitățile bănești de care dispune, își achită datoriile și efectuează plăți aferente unor cheltuieli care țin strict și sunt necesare continuării activității. De asemenea, se propune ca reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă ale contribuabilului să fie incriminate ca infracțiune, dacă nu sunt achitate după termenul de 60 de zile de la scadență, doar dacă acestea intră în categoria obligațiilor fiscale restante, așa cum sunt definite în Legea nr.207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
În acest sens, organele de control fiscal sau alte organe competente, prevăzute de lege, vor formula sesizări conform Codului de procedură penală pentru fapta de reținere și neplată, respectiv încasare și neplată a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă prevăzute de lege numai după analizarea de către acestea a situației contribuabilului, analiză în urma căreia se constată că neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile nu se datorează neîncasării creanțelor, achitării unor datorii sau efectuării unor plăți aferente unor cheltuieli necesare continuării activității acestuia.

Articolul modificat are urmatoarea forma:

Articolul 6.1 (1) – Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor restante prevăzute în anexa la prezenta lege.
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) nu se pedepsesc dacă neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile a fost determinată de neîncasarea creanțelor de către contribuabil, de achitarea de către acesta a unor datorii sau efectuarea unor plăți aferente unor cheltuieli, necesare continuării activității acestuia.
(3) Sesizarea formulată conform Codului de procedură penală pentru faptele prevăzute la alin. (1) se depune de organele de control fiscal sau alte organe competente, numai după analizarea de către acestea a situației contribuabilului, analiză în urma căreia se constată că neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile nu se datorează neîncasării creanțelor, achitării unor datorii sau efectuării unor plăți aferente unor cheltuieli, necesare continuării activității acestuia.
(4)Prevederile prezentului articol intră în vigoare la data de 1 martie 2022
.”

Articole similare

Comentariul tau aici