Inspectia fiscala este activitatea de verificare a contribuabilului sub aspect fiscal.
Astfel inspectorii fiscali verifica legalitatea, corectitudinea declaratiilor fiscale dar si respectarea reglementarilor legale in vigoare. Activitatea de inspectie fiscala reprezinta documentarea faptica si scriptica a unui contribuabil pentru o anumita perioada de timp.
Indiferent de forma si metoda de inspectie fiscala aceasta se poate extinde catre toate raporturile relevante pentru impozitare daca acest lucru prezinta interes in aplicarea legii fiscale.
Forme de inspectie fiscala
Inspectia fiscala este de doua tipuri:
• Inspectie fiscala generala
• Inspectie fiscala partiala
Inspectia fiscala generala presupune activitatea de verificare a tuturor obligatiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioada de timp determinata.
Inspectia fiscala partiala presupune verificarea contribuabilului pentru una sau mai multe obligatii fiscale, pentru o perioada de timp determinata.
Metode de inspectie fiscala
Metodele de inspectie fiscala sunt de 2 feluri:
• Metoda sondajului
• Metoda electronica
Prin metoda sondajului se verifica selectiv documentele si operatiunile semnificative. Aici se verifica modalitatea de calcul, de inregistrare si de plata precum si documenetele pe baza carora s-au facut aceste operatiuni. Documentele selectate de inspectorii fiscali se face in functie de voluml, valoarea si ponderea lor in activitatea societatii. Aprecierea se face de catre inspectorii
Metoda electronica presupune verificarea datelor prelucrate cu ajutorul softurilor de contabilitate. Se utilizeaza analiza, evaluarea si testarea asistata de instrumente informatice specializate.
Pentru realizarea inspectiei fiscale, agentii folosesc urmatoarele metode de control:
• Controlul inopinat
• Controlul incrucisat
Controlul inopinat se declanseaza in urma unei sesizari facute la ANAF privind incalcarea legislatiei fiscale. Acesta consta in verificarea faptca si si documentara a contribuabilului. Poate avea loc fara anuntarea de dinainte a contribuabilului.
Controlul incrucisat presupune verificarea operatiunilor impozabile ale contribuabilului in corelatie cu alt contribuabil. Se verifica daca documentele emise si detinute de un contribuabil emitent sunt la fel cu cele ale contribuabilului care le-a primit.
La finalul controlului se incheie procesul verbal de constatare.
Inspectorii fiscali ori de cate ori considera necesar au dreptul sa solicite o expertiza contabila.
Contribuabilul are dreptul sa fie informat asupra numelui expertului contabil.
De asemenea contribuabilul pe cheltuiala lui poate sa isi angajeze un expert contabil.
Autoarea articolului este Luana Agapie.