In sedinta de sambata, 11 aprilie 2009 , Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Capitolul V al acestei ordonante reglementeaza noi măsuri in domeniul politicii fiscale, care vor fi prezentate pe scurt mai jos :
I. Impozit minim
(1) Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.
(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin.(1) al prezentului articol, art.13 lit.c)-e), art. 15 si la art.38, la care impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzătoare, prevăzute la alin.(3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin.(2), sumele corespunzatoare impozitului minim, stabilite in funcţie de veniturile totale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt următoarele:
(4) Pentru încadrarea în tranşa de venituri totale prevăzută la alin.(3), se iau în calcul veniturile totale, obţinute din orice sursă, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad:
a) veniturile din variaţia stocurilor;
b) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentând cota -parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor;
d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s -a acordat deducere, conform reglementărilor legale;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale;
f) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare;
g) veniturile prevăzute la art. 20 lit. d).”
II. Cheltuieli privind combustibilul
Cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
III. Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe
Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz.”
IV . Plata impozitului
La articolul 34, alineatele (7) şi (8) vor avea următorul cuprins:
“(7) Prin excepţie de la prevederile alin.(6), contribuabilii prevăzuţi la alin.(1) nou-înfiinţaţi efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzută la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzator pentru perioada impozabilă respectivă.
(8) În cazul contribuabililor care în anul precedent au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, iar în anul pentru care se calculează şi se efectuează plăţile anticipate nu mai beneficiază de facilităţile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luându -se în calcul şi impozitul pe profit scutit.”
Pentru anul 2009, contribuabilii prevazuţi la art 34. alin.(1) lit.b) aplică următoarele reguli:
a) pentru trimestrul al II -lea, se compară impozitul pe profit datorat la sfârşitul trimestrului cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.( 3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada 1 mai – 30 iunie 2009, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent perioadei respective;
b) pentru trimestrele al III -lea şi al IV-lea se compară impozitul pe profit datorat la sfârşitul fiecărui trimestru cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respec tiv prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent trimestrului respectiv .
Pentru anul 2009, contribuabilii prevăzuţi la alin.(1) lit.a) efectuează în continuare plăţile anticipate în contul impozitului pe profit.
În situaţia în care contribuabilii prevăzuţi la alin.(1) lit.a) au înregistrat în anul 2008 pierdere fiscală, aceştia efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit în sumă de o pătrime din impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3).
Pentru anul 2009, contribuabilii prevăz uţi la alin.(1) lit.a) şi alin.(5), pentru definitivarea impozitului pe profit anual, aplică prevederile art.18 alin.(2) prin compararea impozitului pe profi t datorat la sfârşitul anului fiscal cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3). “
VI. Cota de impozitare
Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009.
În situaţia în care impozitul datorat de microîntreprinderi este mai mic decât impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3), acestea sunt obligate la plata impozitului la nivelul acestei sume.
Reguli :
a) Pentru trimestrul al II -lea, se compară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul trimestrului cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada 1 mai – 30 iunie 2009, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent perioadei respective;
b) pentru trimestrele al III -lea şi al IV-lea se compară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul fiecărui trimestru cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respectiv prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent trimestrului respectiv.
VII. Limitări speciale ale dreptului de deducere, se aplica:
– in cazul vehiculelor rutiere motorizate, care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kilograme şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului , nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule, precum şi ta xa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare din următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă.
b) vehiculele utilizate pentru transportul cu plată de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pen tru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării .
Prin achiziţie de vehicule, se înţelege cumpărarea unui vehicul din România,
importul sau achiziţia intracomunitară a vehiculului.
Prevederile anterioare nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parţială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă livrarea acestora intervine după data de 1 mai 2009, inclusiv.
Prevederile prezentului articol se aplică pâna la data de 31.12.2010, inclusiv.
VIII. Perioada fiscala
Pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 156 2 alin.(1);
c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Persoana impozabilă care potrivit prevederilor anterioare este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică fără a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadă fiscală.
VIII. Contraventii
Contravenţii în cazul declaraţiilor recapitulative
(1) Constituie contravenţie, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, sau depunerea de astfel de declaraţii cu sume incorecte ori incomplete.
(2) Fapta prevazută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de 2% din suma totală a achiziţiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz din diferenţele nedeclarate rezultate urmare declaraţiilor incorecte ori incomplete.
(3) Nu se sancţionează contravenţi onal persoanele care corectează declaraţiile recapitulative până la împlinirea termenului legal de depunere a acestora.
(4) Nu se sancţionează contravenţional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declaraţiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
(5) Amenda prevazută la alin. (2) se reduce cu 50% în situaţia în care persoana impozabilă corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative.
(6) Dispoziţiile art. 221 alin. (1) şi (5) se aplică în mod corespunzător.
Nu se sancţionează contravenţional persoanele care corectează, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, declaraţiile recapitulative cu termene de depunere anterioare intrării în vigoare a ordonanţei.
[…] Guvernul a modificat reglementarile legate de impozitul pe profit […]
Nu prea ne bucuram de ea, dar ne bucuram ca vine Iepurasul .
Va urez un PASTE FERICIT, si multa putere de munca
Vor plati impozitul minim si firmele care nu au activitate si deci au venituri zero ? Ce trebuie facut in cazul unei firme care de la infiintare si pana acum nu are activitate, pentru a nu plati acest impozit? Trebuie declarat la Registrul Comertului ca nu are activitate ? E absurd sa platesti impozit in conditiile in care nu ai activitate.
Multumesc foarte mult celor carora le pasa si de ceilalti, si care ne aduc informatii si intretin acest site, de mare ajutor, dupa parerea mea.
Buna ziua!
Pentru trim.II calculezi in mod obisnuit impozitul pe profit. Daca rezultatul este mai mare decat 367 lei platesti cat iti da din calcul, dace e mai mic platesti 367lei.
Pt. intrebarea 2 ordonanta a fost apobata dar nu a fost inca publicata in MO. Oricum pana la 01 mai o vor publica, si vom mai vedea…
O zi buna!
1-Cine poate cit mai repede sa-si treaca activitatea pe INTREPRINDERE INDIVIDUALA ori PFA.
2-Cine nu poate cit mai repede trebuie sa-si suspende activitatea si sa se insoteasca ASOCIEZE pentru a-si putea derula FONDUL COMERCIAL ce l-a cistigat.
Cine nu poate nici 1 si nici 2 POATE SA EMIGREZE in BURKINA FASSO ori sa faca demersuri spre a deveni nerezident, adica cel putin APATRID.
CINE POATE DA UN PRONOSTIC?
Cit va rezista aceasta ordonanta?
Buna ziua!
Ca orice contabil care da din colt in colt sa afle ce trebuie sa faca la o (noua) schimbare a legislatiei, imi pun si eu niste intrebari:
1. Deci pentru trimestrul II se iau in calcul doar doua luni (scrie aici perioada “1 mai-30 iunie”) cand se compara impozitul pe profit?
De exemplu, am un agent economic platitor de impozit pe profit care are intre 0 si 52000 lei veniturile pe trimestrul II (cumulat aprilie-iunie). Daca aplic 16% la aceste venituri si imi da o suma mai mica decat (2200:12)*2=366,67 lei, platesc 366,67 lei. E corect?
2. Nu stiu exact cum se procedeaza pana intra in vigoare o lege/ordonanta etc., dar CHIAR a fost aprobata si de forurile superioare (probabil Parlament)? Are un numar Ordonanta asta?
Multumesc pentru informatii celor care lucreaza la intretinerea sitului.