Interviu Daniela Muntean – Perspectivele si provocarile profesiei de auditor

Daniela Muntean, Manager, Servicii de Audit, PwC România

1) Inceputul unui an nou este, traditional, o perioada a bilanturilor, va rog sa ne spuneti in acest context, care au fost principalele provocari pe care le-ati intampinat, ca si auditor, pe parcursul anului 2010?

Provocările cu care se confrunta mediul de afaceri reflecta in mod direct si in eforturile pe care auditorii financiari trebuie sa le depună pentru a evalua impactul asupra situației si performantei financiare ale societatilor auditate.

Una dintre provocările anului 2010 in audit a fost analizarea si concluzionarea factorilor relevanți in legătura cu aplicarea adecvata a principiului continuității activității.

O alta provocare a fost auditarea testelor pentru depreciere a imobilizărilor efectuate de către societati. In contextul situației financiare si economice naționale, riscul deprecierii valorii imobilizărilor este extrem de ridicat. Cerințele statutare in acest sens nu erau întotdeauna clare – dar acest lucru a fost imbunatatit prin prevederile suplimentare in acest sens aduse de OMF 3055 – iar cerințele standardelor internaționale de raportare financiara sunt complexe.

Si nu in ultimul rând,o alta provocare a fost auditarea provizioanelor pentru creanțe comerciale, de asemenea in contextul situației economice naționale, deoarece numărul societatilor care au intrat in insolventa, reorganizare judiciara, cu dificultati majore de a plăti datoriile, cu o performanta financiara vizibil deteriorata, a crescut semnificativ – si in consecința si riscul de ne-încasare a creanțelor de la astfel de societati.

2) Daca este sa analizati necesitatea activitatii de audit pentru companiile romanesti (daca facem abstractie pentru moment de multinationale) credeti ca rolul auditorului incepe sa se schimbe strict dinspre conformare catre evaluarea mai atenta a practicilor si a riscurilor din interiorul companiei?

In cazul societatilor multinaționale, criza economica si financiara a dus la o evaluare mai atenta a practicilor de management al riscurilor adoptate de către companii. In contextul in care foarte mulți au pus actuala criza pe seama standardelor inadecvate de management al riscurilor, directorii executivi din toate sectoarele economice doresc sa-si imbunatateasca capacitatea de management al riscurilor pentru a avea succes in noul mediu de afaceri care este extrem de competitiv si de dinamic.

Societatile romanești au realizat si ele acest lucru. Avantajul acestora fata de multinaționale, este ca sunt mai flexibile in adaptarea la schimarile pieței, deciziile luandu-se la nivel local, si de cele mai multe ori de un număr restrâns de persoane. Dezavantajul este ca nu exista structuri organizatorice si proceduri clar stabilite si implementate in privința controalelor interne.

Standardele de audit, includ cerințe specifice ca auditorul sa inteleaga si evalueze controalele interne implementate de către societatea auditata. Pe baza concluziilor obținute de auditor a acestora, si după evaluarea riscurilor de audit, se construiește planul si strategia de audit, astfel incat probele de audit obținute sa fie suficiente si relevante pentru a putea fi formata o opinie asupra situațiilor financiare.

Ca produs secundar al auditului financiar, se poate întocmi un raport adresat managementului, care se refera la deficiente legate de controlul intern identificate pe parcursul procedurilor de audit efectuate.

Practic, de ce s-ar audita o companie medie, romaneasca, care in mod normal nu ar fi obligata de legislatie sa faca acest lucru ?

Opțiunea unei societati de mărime medie, care nu îndeplinește criteriile de mărime pentru a avea obligația de a fi auditata, de a avea un auditor financiar poate fi determinata de urmatorii factori :

– Rezultatele auditului financiar ii poate ajuta pe proprietarii afacerii sa concluzioneze modul in care consiliul de administrație si managerii isi fac datoria si modul in care se respecta regulile interne de funcționare ;

– Temperarea elanului unor manageri de a raporta situații financiare exagerat de înfloritoare, profituri cat mai mari, escamontand adevărata fata a lucrurilor si distrosionand realitatea ;

– Un raport de audit bine întocmit, realizat potrivit standardelor de audit, poate constitui un element esențial in deciziile care se iau atât de către proprietarii entității cat si de către alți utilizatori ai informațiilor financiare, precum bănci, asiguratori, clienți.

Serviciile de audit reprezintă o investiție in sănătatea afacerilor. ,Realitatea demonstrează ca aceasta activitate poate adăuga valoare afacerii, iar investiția in costul misiunilor de audit este in folosul afacerii.

3) Care sunt elementele care diferentiaza o firma de audit din Big 4 de firmele de audit romanesti, mai mici ? (din punctul de vedere al avantajelor pentru client)

In primul rând, o diferența semnificativa consta in logistica si experiența de care dispun firmele de audit din Big4, aşa cum este PwC România. Mă refer la faptul ca in firmele de servicii profesionale , exista deja o expertiza in diverse industrii, ceea ce face procesul de înțelegere, identificare a riscurilor si concluzionare pe marginea aspectelor tehnice complexe mult mai facil (expunere internaționala, posibilitatea de consultare pe anumite aspecte cu specialiști din cadrul firmei, existenta unei metodologii bazate pe standardele de audit). In cazul firmelor de audit romanești, de dimensiuni mici, o dificultate întâmpinata e posibilitatea de consultare cu un specialist pe o anume problema tehnica complexa intr-un timp cat mai scurt, pentru a ajunge la o concluzie corecta. Aceste consultări sunt de obicei făcute cu CAFR/CECCAR/alte instituții/specialiști externi, fapt care durează mai mult.

O alta diferența este capacitatea resurselor de personalprofesional calificat pentru a realiza o misiune de audit (de ex. un număr semnificativ de filiale, multe divizii cu obiecte de activitate diferite, dintr-o industrie reglementata, ca de ex. Gaz sau energie, termen de raportare foarte strâns etc.).

Avantajul marilor firme de servicii profesionale este că acestea dispun de departamente specializate de consultanta fiscala, consultanta in domeniul evaluărilor sau optimizării afacerii – sunt doar câteva exemple – care pot oferi servicii conexe deosebit de utile societatii – bineinteles, fara a deteriora independenta auditorului financiar.

4) Exista, in prezent multe mituri despre activitatea de zi cu zi a unui auditor, asadar rugamintea mea ar fi daca ne puteti descrie, in putin cuvinte, cu decurge o zi obisnuita din viata unui auditor ?

Multe mituri…hmmm…. e adevărat ca de cele mai multe ori ziua de lucru nu se termina la 17 :30, dar si faptul ca auditorii nu sunt « oameni de fier », ci din « carne si oase », cu pasiuni si talente, foarte amuzanți si plăcuți , si spun asta gândindu-mă in primul rând la mine şi la echipa din care fac parte .

Activitatea de audit este una relativ sezoniera, cel puțin in Romania, datorita faptului ca anul financiar pentru majoritatea societatilor se încheie la 31 decembrie, iar finalizarea raportărilor trebuie făcută pana cel târziu in mai. Deci, perioada cea mai aglomerata este din ianuarie pana la finalul lunii mai. O zi de lucru poate sa se desfășoare in Cluj sau in orice alt oraș unde isi are sediul clientul. Ca manager, am responsabilitatea unui portofoliu vast de clienți, si in majoritatea timpului, sunt in desfășurare mai multe proiecte de care mă ocup. Din aceasta cauza, trebuie întotdeauna sa știu ce anume am de făcut si care e prioritatea, de unde rezulta o agenda foarte bine structurata si un « to do list ». Bineînțeles ca in fiecare zi se întâmpla sa apară situații neprevăzute/urgente, in afara acestei liste care trebuie adresate prompt…de aceea e foarte important sa fii flexibil, dar in același timp sa ai in vedere realizarea activitățile cotidiene planificate, ceea ce nu e întotdeauna ușor.

Faptul ca interacționezi cu atât de mulți oameni (echipele de audit pe fiecare proiect sunt diferite, reprezentanții societatilor auditate din diverse departamente) este de asemenea o provocare, deoarece trebuie sa stabilești un raport/o relație intr-un timp foarte scurt.

Totul este dinamic, ești mereu « in priza », la curent cu ce se întâmpla in economia si societatea româneasca, si nu numai. Trebuie sa fii întotdeauna agil, pregătit cu calm si răbdare, sa răspunzi provocărilor. Pe de alta parte, toata aceasta activitate intensa si dinamica, trebuie corelata cu un echilibru cu viața personala. Astfel, poți obține multe satisfacții, atât profesionale cat si personale.

5) In plan profesional, cu siguranta, multi studenti si absolventi isi doresc sa urmeze un traseu profesional ca si al dumneavoastra – puteti sa le dati cateva sfaturi despre ce trebuie sa faca pentru a deveni un auditor de succes ?

Meseria de auditor, nu este una ușoara, deoarece ai parte de provocări diverse la fiecare pas, dar este una extrem de interesanta, care te ajuta sa te dezvolți profesional, dar si personal extrem de mult si intr-un timp foarte scurt.

Este foarte important sa aibă încredere in ei si sa isi evalueze realist si obiectiv cunoștințele si competentele. Având in vedere ca nu ne naștem invatati, e foarte important sa fie deschiși si sinceri in primul rând cu ei insisi, pentru a conștientiza ariile de dezvoltare si interesul pentru a face asta.

Un alt aspect important este sa fie flexibili, sa aibă simt practic si spirit de echipa.

De asemenea, e extrem de important sa iti placa ceea ce faci, ca sa poți excela. Daca iti place ceea ce faci, vei încerca întotdeauna sa te perfecționezi, fara a simți acest lucru ca pe o povara – ceea ce fara îndoiala se va materializa in rezultate foarte bune, pe plan profesional.

Articole similare

One Thought to “Interviu Daniela Muntean – Perspectivele si provocarile profesiei de auditor”

  1. […] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]

Comentariul tau aici