Intreruperea temporara a activitatii unei PFA/II/IF la ONRC nu se mai poate realiza!

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1264/21.12.2020, a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 6974/C/26.11.2020, de modificare si completare a Normelor metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, etapa ce precede si pregateste reforma legislativa a reglementarii primare prin care se transpune Directiva Digitalizare in legea romana si care permite constituirea si inregistrarea, in integralitate pe cale electronica, fara a fi necesara prezenta la ghiseu in nicio etapa a procesului de infiintare a unei societati.

O modificare adusa de Ordinul nr. 6974/C/26.22.2020 se refera la imposibilitatea intreruperii temporare a activitatii si reluarea ei in cazul PFA/II/IF la ONRC. Iata mai jos un tabelul comparativ cu modificarile aduse cu privire la acest aspect. In noua reglementare punctul (3) care facea referire la intreruperea/reluarea activitatii in cazul PFA/II/IF al articolului 160 nu mai exista.

Vechea reglementare (Norma metodologică privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor din 10.10.2008)Noua reglementare (Ordinul nr. 6974/C/2020 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.594/C/2008):
“Art. 160. – Modificări (1)
(1) Reluarea activității unei societăți comerciale a cărei activitate a fost întreruptă temporar se înregistrează în registrul comerțului.
(2) La cererea pentru înregistrarea mențiunii se atașează hotărârea adunării generale sau, după caz, decizia asociatului unic de reluare a activității, certificatul constatator emis în baza declarației date conform art. 159 alin. (2), declarația-tip pe propria răspundere privind autorizarea funcționării și dovezile privind plata taxelor legale și timbrul judiciar, în original.
(3) Prevederile alin. (1)-(2) se aplică în mod corespunzător în cazul reluării activității persoanei fizice autorizate și întreprinderii individuale sau familiale.
129. Articolul 160 se modifică și va avea următorul cuprins:”
Art. 160. –
(1) Reluarea activității unei societăți a cărei activitate a fost întreruptă temporar se înregistrează în registrul comerțului.
(2) La cererea pentru înregistrarea mențiunii se atașează hotărârea adunării generale sau, după caz, decizia asociatului unic de reluare a activității, declarația-tip pe propria răspundere privind autorizarea funcționării, în original, și dovada privind plata tarifului legal de publicitate și, după caz, a tarifului poștal, în original sau în copie certificată de parte.”

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici