Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul Muncii a publicat in 12.07.2022 un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. IV alin. (1) și (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative.
Este vorba de procedura privind reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, a indemnizației de detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate primite de salariați, care poate fi realizată de organele fiscale în temeiul art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în urma controalelor realizate de organele competente ale Inspecției Muncii, prin care se constată situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii.
A) Referitor la activitatea Inspecției Muncii, care prin inspectoratele teritoriale de muncă verifică situațiile declarate de contribuabili privind delegarea, detașarea sau detașarea transnațională în care se află salariații, după caz, potrivit legii, se va proceda după cum urmează:
Art. 1 – Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, efectuează controale specifice la contribuabilii stabiliți pe teritoriul României care, în cadrul prestării de servicii transnaționale, detașează, pe teritoriul unui stat membru, altul decât România sau pe teritoriul Confederației Elveției, salariați cu care au stabilite raporturi de muncă.
Art. 2 – Inspecția Muncii, în urma controalelor realizate prin inspectoratele teritoriale de muncă, procedează la constatarea situațiilor de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii, sau la nerespectarea prevederilor legale incidente pentru situațiile menționate.
Art. 3 – În actele de control întocmite, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va confirma, în baza documentelor prezentate de către angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative.
Art. 4 – Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va efectua aceste controale atât la cererea autorităților și instituțiilor publice, precum și a oricăror alte entități, cât și din oficiu, ca urmare a acțiunilor de control proprii.
Art. 5 – Actele de control întocmite conform celor de mai sus vor fi transmise către organele fiscale teritoriale competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a fi avute în vedere în cadrul eventualelor acțiuni de inspecție fiscală care vor fi efectuate la contribuabilii în cauză.
B) Referitor la activitatea organelor fiscale teritoriale competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care pot efectua reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate primite de salariați, sunt posibile următoarele 2 (două) situații:
B.1. (1) Organele fiscale teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor selecta în baza analizei de risc contribuabilii la care Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a efectuat controale specifice potrivit celor menționate la pct. A) și pentru care actele de control au fost transmise către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
(2) Fundamentarea constatărilor în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale, va fi efectuată ținând cont de constatările efectuate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, cu privire la natura veniturilor acordate salariaților sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate.
(3) La finalizarea verificărilor se vor încheia acte administrativ – fiscale, conform prevederilor Legii nr. 207/2017 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
B.2. (1) Situația în care în urma analizelor de risc și a controalelor inopinate efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF, pot fi identificate situații de delegare/detașare/detașare transnațională în care se pot afla salariații contribuabililor care
au făcut obiectul analizei de risc/controale inopinate.
(2) Pentru confirmarea naturii veniturilor realizate de salariații contribuabililor în cauză, organele teritoriale competente ale ANAF vor solicita, inspectoratelor teritoriale de muncă din subordinea Inspecției Muncii, efectuarea de verificări pentru constatarea uneia dintre situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se află salariații contribuabililor respectivi, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative.
(3) După primirea actelor de control de la inspectoratele teritoriale de muncă se poate proceda la efectuarea de acțiuni de inspecție fiscală în care se poate realiza reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariați, în temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ținând cont de constatările efectuate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă.