Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
O noua propunere de modificare a codului fiscal a fost inregistrata la Senat spre dezbatere in 18.05.2022, propunere care vizeaza regimul fiscal al nomadului digital.
Prevederea reglementeaza urmatoarele:
- stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital;
- scutirea de la plata impozitului pe venit;
- scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, respectiv contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.
Prin legea 22/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România (în continuare Legea 22/2022), conceptul de nomad digital a fost pentru prima oară definit în legislaţia română ca fiind străinul care este angajat cu un contract de muncă ia o companie înregistrată în afara României şi care prestează
servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prinfolosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
In acest sens, propunerea legislativă are ca scop modificarea şi completarea legislaţiei fiscale române, în vederea reglementării unui regim Juridic de natură fiscală clar definit şi aplicat nomazilor digitali, precum şi asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obţinute de aceştia pe perioada în care se află pe teritoriul României pentru ca ţara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali aici, în România – potrivit notei de fundametare a proiectului.
Regimul fiscal al nomadului digital nu are până la acest moment o reglementare expresă prin raportare la prevederile Codului fiscal.
Textul integral este prezentat mai jos:
Art. 8^: Regimul fiscal aplicabil nomadului digital
(1) Persoana fizică străină care a obţinut o viză de lungă şedere pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 49 alin. (1) lit. f^) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şl completările ulterioare, nu va fi considerată rezidentă în sensul prevederilor art. 7 pct. 28 lit. b), chiar dacă are la dispoziţia sa o locuinţă pe teritoriul României, în temeiul unui contract de închiriere sau comodat.
(2) Persoana fizică străină prevăzută la alin. (1) nu este supusă impozitului pe venit pentru veniturile realizate din afara României, dacă nu este prezentăm România pentru o perioadă sau mal multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, cu respectarea convenţiilor pentru
evitarea dublei impuneri încheiate de România cu alte state.
La articolul 136, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) cetăţenii români, cetăţenii altor state şi apatrizii care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, în condiţiile prevăzute de legislaţia europeană aplicabilă în domeniul securităţii sociale, precum şi de acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte, cu excepţia nomazilor digitali definiţi în conformitate prevederile art. 2 lit. n^) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare/’
La articolul 153 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România, cu excepţia nomazilor digitali definiţi în conformitate prevederile art. 2 lit. n^) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilorîn România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;”